QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ochrana životního prostředí bude tématem Noci vědců

25.09.2019 18:35

Na přelomu září a října se v rámci akce Noc vědců po celé Evropě otevřou dveře do vědeckých instutucí, univerzit či science center, aby zábavnou formou návštěvníkům představily práce vědců a její význam. 

Noc vědců_Šetrně k planetě

Již v pátek 27. září se v Česku otevřou brány do vědeckých institucí a tím i započne akce Noc vědců. Hlavní téma se nezaměří na nic jiného než na ochranu životního prostředí, a proto téma zní Šetrně k planetě. Do akce se zapojilo 34 měst po celé České republice, mezi nimi je i naše město Plzeň. Veškeré přednášky a expozice se budou odehrávát v plzeňské Techmanii Science Center. 

34 měst, 64 zapojených institucí a 1327 programových událostí – taková bude letošní Noc vědců v Česku. "Plzeň má v Noci vědců jakožto univerzitní město významné postavení," uvádí tisková mluvčí Západačeské univerzity v Plzni Mgr. Šárka Stará a dodává: "Západočeskou univerzitu bude reprezentovat osm fakult - aplikovaných věd, elektrotechnická, strojní, filozofická, pedagogická, ekonomická, zdravotnických studií, designu a umění Ladislava Sutnara a také pracoviště Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU." 

V Techamii budou v pátek 27. září od 17 do 22 hodin čekat na návštěvníky kometované prohlídky, přednášky a nejrůznější expozice, připravené odborníky ze Západočeské univerzity, Techmanie, Centra robotiky a společnosti Doosan Škoda Power.

"Na návštěvníky čeká například experimentální elektrostatický separátor vlasů Poseidon, který mimo jiné umožňuje třídit plasty na základě elektrického náboje vznikajícího vlivem jejich tření.  K vidění bude model vlaku ovládaný mozkovými vlnami a napájený hybridní vodíkovo‑elektrickou pohonnou jednotkou," prozdradila Mgr. Šárka Stará. 

Návštěvnící se mimo jiné mohou těšit i na promítání filmu „Apollo: Ztracené záběry", který poskytuje nevšední pohled do zákulisí obtížných příprav, které předcházely vyslání prvních lidí na Měsíc.

Podrobný program akce naleznte zde

 

FOTO: Západočeská univerzita v Plzni

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24