Ochranáři bojovali o záchranu hnízd racků chechtavých

04.05.2022 14:53

Ochranáři zachraňovali hnízda racků v přírodní rezervaci Nový rybník na Plzeňsku. Museli snížit průtok vody do rezervace, aby zachránili zhruba 150 hnízdících párů.

zachrana racků _foto DESOp (10)
zachrana racků _foto DESOp (10)zachrana racků _foto DESOp (2)zachrana racků _foto DESOp (11)zachrana racků _foto DESOp (1)zachrana racků _foto DESOp (4)zachrana racků _foto DESOp (3)zachrana racků _foto DESOp (6)zachrana racků _foto DESOp (5)zachrana racků _foto DESOp (7)zachrana racků _foto DESOp (8)zachrana racků _foto DESOp (9)

V sobotu 30. dubna vyslal Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň urgentní žádost o pomoc a v neděli 1. května spolu s několika dobrovolníky bojoval o záchranu hnízd racků chechtavých.

Na prvního máje dorazili do přírodní rezervace Nový rybník dobrovolníci. Rákosový ostrůvek na rybníce obsadil racek chechtavý. Místo, které si racci vybrali k hnízdění, je však díky přívalovým dešťům a nedávným svedením dešťové vody z okolí ohroženo zaplavením a hrozí tak úplné zničení hnízd. „Jenom na námi posekaném rákosovém ostrůvku jsem napočítal přes 130 hnízd. Využili jsme propustku nad rezervací k tomu, abychom limitovali průtok vody do rezervace a zároveň odvedli případnou přívalovou vlnu na sousední travnatou plochu rezervace,“ říká Karel Makoň.

Doufejme, že toto nouzové řešení pomůže. V minulosti již kolonie racků utrpěla velkou citelnou ztrátu. „Vždyť jenom za posledních 10 let klesl počet hnízdících párů z původních 300 hnízd na 30. Dnes je ve hře minimálně 150 hnízdících párů, a to nešlo nechat jen tak,“ doplňuje předseda Makoň.

Na spontánní záchrannou akci dorazilo celkem 14 pomocníků, z toho 3 děti. „Děkuji všem, velice si vážím toho, že jste vůbec přišli a byla to opravdu hodně rychlá a dobrá akce,“ dodává Karel Makoň.

Nový rybník je přírodní rezervace, která byla vyhlášená krajským úřadem Plzeňského kraje v lednu roku 2007. Nachází se v katastrálním území obce Úherce u Nýřan.

foto: DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24