QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ochranáři řeší podezřelý úhyn labutí na Boleváku - FOTKY

05.03.2021 8:23

Úhynem labutí na Boleváku se aktuálně zabývají ochranáři. Obava z ptačí chřipky se naštěstí nepotvrdila. Za úhynem může být ale krmení labutí. Ochranáři apelují na lidi, aby labutě nekrmili.

Bolevák labutě a odpadky4
Bolevák labutě a odpadky4Bolevák labutě a odpadky5Bolevák labutě a odpadky1Bolevák labutě a odpadkyBolevák labutě a odpadky3Bolevák labutě a odpadky2

Poslední uhynulá labuť byla nalezena na Boleváku ve čtvrtek 3. března, a to na tzv. ostrůvku. "V průběhu minulého i tohoto týdne jsme na Velkém Boleveckém rybníku v Plzni odchytili a sebrali celkem čtyři labutě velké s hodně podivným chováním a podezřelými zdravotními problémy," říká Karel Makoň ze Záchrané stanice živočichů Plzeň.

Ochranáři měli strach z ptačí chřipky. "V první chvíli jsme znejistěli, ale když už nám doslova před očima uhynula třetí labuť mlátící křídly o zem, s poruchou rovnováhy a orientace, šlemy kolem nozder a zobáku, se zalomenou hlavou v křeči, báli jsme se nejhoršího. Naštěstí veterináři byli jiného názoru, a tak dnes, poté co přišly z laboratoře negativní výsledky zajištěných vzorků, jsme podstatně klidnější, neboť původně uvažovaná „ptačí chřipka“ byla na 100 % vyloučena," dodává Makoň.

Teď se čeká na výsledky pitvy, které by měly ukázat přesnou příčinu úhynu. "Zatím to vypadá, že ptáci uhynuli v důsledku rohlíkové monodiety a s tím spojenými zdravotními problémy. Proto také znovu a důrazně žádáme návštěvníky Boleveckých rybníků, aby labutě nekrmili," apeluje Karel Makoň.

Ochranáře trápí i odpadky...

Při monitorování ptáků a odečítání ornitologických kroužků, které na Boleváku probíhá, našli ochranáři spousty odpadků.

foto: DESOP - Záchranná stanice živočichů Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24