QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ochránci zvířat z Plzně protestují proti trávení hrabošů na polích ve velkém

09.08.2019 19:18

Na základě vlny kritiky stát dnes dočasně pozastavil povolení pro plošné použití jedu proti hrabošům na polích. Debata odborníků bude pokračovat v pondělí.

6_1_2018 kalous ušatý (1)

Povolení trávit plošně a ve velkém přemnožené hraboše přímo na polích dal zemědělcům v tomto týdnu Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Rozhodnutí vyvolalo značný odpor, lidé podepisují petici na internetu. Zemědělci argumentují tím, že škody způsobené hlodavci jsou letos obrovské. 

"Naše snaha, práce a úsilí skončí v momentě, kdy se čápi, dravci, sovy nažerou otrávených hrabošů, případně jim budou chybět při dokrmování a vyvádění mláďat! Přesněji, většina z nich totiž na přemnožení hrabošů zareagovala větším počtem mláďat, tak aby nám lidem a hlavně přírodě s tou pohromou pomohla! Teď za dobrotu na žebrotu,“ vysvětluje Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Na základě povolení ÚKZÚZ by mohli zemědělci  do začátku prosince plošně rozhazovat po polích, vinicích, pastvinách, v sadech , pod jehličnany i okrasnými rostlinami jed Stutox II.

"Spousta zvířat v ekosystému na přemnožené hraboše zareagovala už dávno. Otrávím –li hraboše, neotrávím pouze jeho, ale i velké množství volně žijících živočichů, nehledě na to, že je to problém i pro samotné lidi,“ dodává Karel Makoň.

Rozdílné názory na hubení hrabošů mají i samotní zemědělci. Někteří chtějí problém raději řešit ručním kladením návnad do děr, hlubokou orbou nebo umístěním bidýlek pro dravé ptáky.

"Pevně věřím, že naši zemědělci jsou natolik normální, že právě oni této nesmyslné výjimky nevyužijí a zůstanou u tradičního boje s polními škůdci bez použití dalšího jedu v krajině,“ uzavírá Karel Makoň.

Plošné hubení hrabošů odmítá i ministerstvo životního prostředí. "Pokud tímto neuváženým krokem snížíme populaci přirozených predátorů hlodavců, v následujících letech se bude situace opakovat nebo bude dokonce ještě horší. Už dnes jsou stavy některých dravců a ptáků v zemědělské krajině kritické, a Ministerstvo životního prostředí zvýšení jejich počtu podporuje různými dotacemi a záchrannými programy. Plošná aplikace jedů na polích je krok o 50 let zpět,“ doplňuje mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

V Plzeňském kraji není situace s přemnoženými hraboši tak kritická jako například v obilnářských oblastech na Moravě, kde chce k plošnému hubení přistoupit celá řada farmářů. O povolení plošného použití jedu zatím požádal v Plzeňském kraji jeden zemědělec z Domažlicka.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24