Od 30. září se výrazně zjednoduší život žákům, studentům a jejich rodičům

28.09.2021 12:01

Vláda na svém jednání schválila úpravu mimořádného opatření v maloobchodu a službách. Co to v praxi znamená? A koho se změny dotknou?

Ilustrační foto Dětský den

Nově se děti nebudou muset například na pravidelných volnočasových aktivitách ve stejném kolektivu prokazovat potvrzením OTN. Usnadňuje se tak nejen fungování internátů, ale především třeba škol v přírodě nebo přípravných kurzů pro studenty. Nově také tento doklad nebude potřeba ani v případě koncertů, divadelních či filmových představení nebo sportovních utkání, pokud se jich bude účastnit maximálně 20 osob. „Tímto krokem reagujeme nejen na aktuální vývoj epidemie, ale především vycházíme vstříc rodičům a dětem, kterým stávající opatření komplikovala život. V současné době se očkování účastní více než třetina dětí ve věku 12-15 let a já doufám, že počet očkovaných ještě bude dál růst. Bylo by totiž naivní se domnívat, že epidemie je u konce. Opakovaně připomínám, že je třeba být obezřetní. Pokud budeme i nadále takto opatrní můžeme si dovolit podobné kroky,“ reagoval na rozhodnutí vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V případě nepravidelných aktivit nebo pravidelných aktivit v proměnném kolektivu se však i nadále OTN vyžaduje, ale prodloužila se platnost antigenních testu na 7 dnů.

Foto: ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24