Od čtvrtka platí po celé ČR povinnost nosit roušku uvnitř budov

09.09.2020 10:33     09.09.2020 15:00

Od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice. Na twitteru to dnes uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Důvodem opatření je velký nárůst nakažených.

virus-4898571_1920

V současné době je nutné chránit si ústa a nos při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení. V Praze pak od dnešního dne platí povinností nosit roušku na ústech i v obchodech, nákupních centrech a na poštách.

Od čtvrtka 10. září nastává na celém území České republiky povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Opatření reaguje na zhoršující se epidemiologickou situaci v zemi. Premiér Andrej Babiš zdůraznil, že jde o rozhodnutí ministerstva zdravotnictví a zároveň apeloval na dodržování všech nařízení.

Povinnost nošení roušek platí:

  • uvnitř všech budov mimo bydliště nebo místo ubytování (například hotelový pokoj)
  • ve společných prostorách uvnitř škol a školských zařízení
  • v prostředcích veřejné dopravy (MHD, meziměstských autobusech a vlacích, taxislužbách)
  • při vnitřních hromadných akcích při jakémkoliv počtu účastníků

V úterý přibylo v České republice rekordních 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosavadním maximem přitom bylo pátečních 796 případů. Aktuálně nemocných je 9272 osob. Hospitalizovaných s covidem-19 je 234 lidí, z nich je ve vážném stavu podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 62 pacientů.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch také vyzval občany k maximální odpovědnosti a dodržování základních hygienických pravidel. "Zapamatujme si pravidlo 3R. Ruce, roušky, rozestupy. Je to to nejmenší a přitom tak důležité. Každý z nás může svým odpovědným přístupem přispět ke zvládnutí této epidemie," napsal na svém twitteru ministr.

mapa nákazy 8.9.V Plzeňském kraji je k 8. září aktuálně pozitivně testovaných 293 osob. Zhoršující situace je v okrese Plzeň - jih, kde probíhá intenzivní testování na nemoc covid-19 v obci Nová Ves a v Dobřanech. Více o šíření této nemoci v Plzni a okolí jsme psali zde.

Fotky: ilustrační, mapa KHS PK

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24