Od pondělí se opět mění cestovní semafor. Jaké země budou nově vysoce rizikové?

14.08.2021 10:40

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 16. srpna.

Seznam zemi od-16-08-2021

V červené kategorii bude nově San Marino, Švédsko, Litva, Belgie, Dánsko a Andorra. Osoby vracející se z červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Oranžová kategorie se rozroste o Bulharsko, Slovinsko, Rakousko, Lichtenštejnsko, Norsko a také Madeiru. Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

POZOR! Vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci v mimoevropských zemích může u vybraných států dojít ke změně podmínek nutných pro návrat do České republiky.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24