QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od soboty musíme na vnitřních akcích opět nosit roušky

23.07.2020 18:24     26.07.2020 18:34

Povinnost se týká sportovních a kulturních akcí nad 100 osob a také nočních klubů. Od pondělí bude kapacita těchto akcí omezena na 500 osob, nyní je to 1000 lidí.

virus-4898571_1920

O novém opatření proti šíření koronaviru informoval ve čtvrtek 23. července ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ještě dopoledne přitom avizoval, že případná plošná opatření budou zavedena až od pondělí.

Přijatá opatření souvisejí s novými ohnisky covid-19, která se vyskytla na řadě míst v ČR. Netýkají se obchodů ani restaurací, ale sportovních a kulturních akcí. Povinnost se vztahuje i na noční kluby. Podle ministra se nebudou zavádět žádná opatření, která by omezila ekonomiku nebo volný pohyb osob.

"Opatření platí jak pro veřejné, tak soukromé vnitřní akce. Takže pro organizované hudební, společenské, kulturní, sportovní akce, i pro svatby a pohřby. Co se týče roušek, na individuální návštěvu restaurace či baru se tato povinnost nevztahuje,“ uvedl Adam Vojtěch.

V některých krajích už přijali přísnější opatřená, než jsou tato plošná. To platí pro Moravskoslezský, Liberecký a Ústecký kraj. Počet případů nákazy v posledních dnech roste. Ve středu přibylo 247 nemocných s covid-19. Aktuálně nakažených je přes 5000 lidí.

V Plzeňském kraji je podle krajské hygieny cca 25 nakažených. "Není patrné, že by se Plzeňského kraje mohlo týkat to, co se děje ve středních Čechách a na severní Moravě. Situaci sledujeme, žádné negativní signály nemáme,“ sdělil primátor Plzně Martin Baxa s tím, že o aktuální situaci jednal s vedením Krajské hygienické stanice v Plzni.

"Konstatuji, že jsme připraveni, máme dostatečné zásoby ochranných prostředků zejména pro pobytová zařízení sociálních služeb. Na jednání Rady města Plzně 24. srpna přijmeme usnesení, které se týká zajištění strategických zásob,“ dodal primátor s tím, že zatím ještě není jasné, jaká konkrétní opatření vydá ministerstvo školství v souvislosti se zahájením školního roku.

V Plzeňském kraji se podle údajů krajské hygieny dosud nakazilo 691 osob, 16 lidí s covid-19 zemřelo.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24