QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od středeční půlnoci platí nová opatření, výrazně je omezen pohyb na veřejnosti

28.10.2020 14:15     28.10.2020 14:20

Reprodukční číslo se stále pohybuje vysoko. Proto vláda přistoupila k dalšímu opatření. Nejvýraznější je zákaz nočního vycházení a omezená otevírací doba obchodů.

covid-19-4985553_960_720

V pondělí ve 14 hodin se sešla vláda, aby projednala zpřísnění současných opatření. "Aktuální situace se vyvíjí komplikovaně,

nevidíme zatím pokles," uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Od středy začne platit zákaz vycházení po 21. hodině až na několik výjimek. Lidé, kteří budou venčit své pejsky po 21. hodině, se mohou pohybovat pouze do 500 metrů od bydliště.

Omezený bude i provoz obchodů. V neděli budou obchody uzavřeny, v ostatních dnech bude otevírací doba zkrácená.

Od středeční půlnoci 28. října do 3. listopadu je zákaz volného pohybu osob od 21:00 do 4:59. Výjimkou jsou např. cesty do práce nebo výkonu povolání.

Vláda také přikázala přejít na home office všude tam, kde je to alespoň trochu možné. Apeluje tak na ředitele firem, aby umožnily svým zaměstnancům práci z domova.

Zakázán je maloobchodní prodej po celou neděli. V ostatní dny týdne je maloobchodní prodej zakázaný od 20 hodin večer do 5 hodin ráno. Výjimku mají lékárny, čerpací stanice a prodejny v místech jako jsou letiště nebo nádraží.

Omezení je tentokrát dáno pro stále oblíbenější trhy. Na trzích ve městech se může prodávat ovoce, zelenina, maso a pečivo. Stánky musí mít mezi sebou rozestupy 2 metry.Na trzích se může nacházet nejvýš 20 lidí na 400 metrů čtverečních.

O návratu dětí do škol vláda teprve bude jednat, dle Romana Prymuly jsou ale čísla natolik nepříznivá, že o návratu dětí do škol se povedou ještě dlouhé debaty na vládě. Ministr zdravotnictví slíbil, že se žáci prvního stupně základních škol vrátí 3. listopadu do školních lavic. Nyní uznal, že tento slib je v aktuální situaci nereálný.

Květinářství zůstávají stále v provozu, omezuje se ale počet osob na prodejně. V květinářství mohou být maximálně dva zákazníci v jednu dobu," uvedl Karel Havlíček.

S blížícími se dušičkami se očekává větší nápor v květinářství, nenechávejte proto nákup na poslední chvíli.

Zakázán je provoz sázkových kanceláří.

Nemocnice také budou muset omezit odložitelnou zdravotní péči. Nařízení ministerstva zdravotnictví se bude týkat akutní i následné péče. Pobyty v lázních a rehabilitace se budou poskytovat jen tehdy, pokud je aspoň částečně hradí zdravotní pojišťovny.

Foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24