QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Odhalených nákaz omikronem v Plzeňském kraji skokově narůstá

19.01.2022 14:55

Podle krajského krizového štábu došlo v posledních dnech k očekávanému zrychlení nárůstu počtu nákaz mutací omikron. Podle hygieniků se bude situace nadále zhoršovat.

Očkování vakcínou Comirnaty_ilustrační

Nastavená protiepidemická opatření je proto třeba důsledně dodržovat. Je třeba se připravit i na to, že pravděpodobně bude narůstat nemocnost personálu nejen v našich nemocnicích, ale i ve firmách a v krizové infrastruktuře. S tím je potřeba počítat a umět takovou situaci účinně řešit,“ upozorňuje hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Ředitel Krajské hygienické stanice Plzeň Michal Bartoš sdělil, že v posledních dvou dnech jsou denní záchyty nákazy více než 1000 případů. „V přepočtu na 100 tisíc obyvatel pak významně stoupá i denní incidence. Pohybuje se kolem 720 případů a očekává se další růst. Je to plošné komunitní šíření nákazy,“ uvedl Michal Bartoš.

Krajská hygienická stanice v tuto chvíli čeká na další opatření Vlády ČR přijatá dle Pandemického zákona a na nové znění vyhlášky o povinném očkování, o nichž bude dnes 19. ledna jednat Vláda ČR.

Koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jan Beneš potvrdil, že v zachycených vzorcích již z 90 % převládá mutace omikron a počty případů nákazy skokově rostou. „Naštěstí se tyto počty nepřenáší na zdravotnická zařízení. V tomto případě ale musíme očekávat zhruba týdenní zpoždění a v průběhu tohoto a příštího týdne uvidíme, jaký dopad bude mít nastupující vlna,“ říká Jan Beneš. Upřesnil také, že je s omikronem hospitalizován zatím pouze jeden hematoonkologicky nemocný a velmi oslabený pacient.

Aktuálně je v Plzeňském kraji hospitalizováno 77 pacientů, z toho 65 ve standardní péči a 12 na jednotkách intenzivní péče. Na umělé plicní ventilaci je jich 7. Žádný pacient není na ECMO.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24