QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ostuda Železné Rudy půjde k zemi! Město se dočká nového náměstí

31.07.2019 16:27

V Železné Rudě začíná demolice nechvalně známého objektu, kterým je bývalá cukrárna. Budovu, která několik let ničila vzhled města, konečně získalo město, a může ji tak zdemolovat!

Žel. Ruda
Žel. Rudapixlr (1)pixlr_20190730214137293 (1)pixlr_20190730215221276 (1)pixlr_20190727225806069 (1)

Občané a návštěvníci Železné Rudy na Šumavě se dočkali. Začala demolice budovy bývalé cukrárny Espresso, která hyzdí centrum města desítky let. Jejímu odstranění roky bránily složité vlastnické vztahy. Na místě ruiny konečně vzniká nové náměstí.

„Budova bývalého Espressa je konečně v majetku města. Pozemky pod budovou se nyní usilovně snažíme získat do vlastnictví města Železná Ruda. V tuto chvíli tak konečně můžeme odstranit alespoň druhé patro,“ řekl starosta Železné Rudy Filip Smola.

Zároveň již železnorudská radnice pracuje na vybudování nového náměstí. V první etapě jeho výstavby se podařilo vybudovat zcela nové energeticky úsporné LED osvětlení v části náměstí za kostelem Panny Marie Pomocné. Současně město vyměnilo dosluhující chodník za nový, který je v návaznosti na centrum města ze žulových kostek. V neposlední řadě budou nově náměstí zdobit jednotné lavičky a dřevěné odpadkové koše, které vyrábí zaměstnanci technických služeb.

„Vedení města bude samozřejmě i nadále shánět dotace, ale současně se snažíme vyřešit co nejvíce věcí svépomocí, abychom ušetřili. Takto jsme třeba opravili chodník přímo před budovou bývalé cukrárny Espresso, na nějž jsme použili dlažbu, kterou jsme měli k dispozici zdarma. Díky šikovným zaměstnancům technických služeb si sami vyrábíme i lavičky. Z pohledu velkých měst to třeba může být úsměvné, ale my vycházíme z možností, které Železná Ruda má. Navíc jsme přesvědčeni, že si laviček lidé budou více vážit, když vědí, že je vyráběli jejich sousedé,“ uzavřeli místostarostové Brož a Najman.

FOTO: Železná Ruda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24