QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Otevře se v červnu. Rozsáhlá rekonstrukce plzeňské katedrály finišuje

11.05.2021 18:19

Během rekonstrukce došlo i k výjimečným objevům. "Objevení renesančních maleb, o kterých nikde nebyla ani zmínka, pro nás bylo největším překvapením," říká architekt Jan Soukup.

ktedrála Milan JAnoch QAP_cz

V Plzni se blíží do finiše rozsáhlá rekonstrukce katedrály sv. Bartoloměje, a tak biskupství společně s divadlem, filharmonií i městem chystají na počátku června velké oslavy.

"Katedrála se opravuje jednou za sto let. Pokud tedy zachováme tu periodicitu, tak to znamená, že všichni, kdo tu dnes jsme, už to nikdy nezažijeme," uvedl biskup Tomáš Holub na tiskové konferenci k ukončení rekonstrukce.

Rekonstrukce začala v roce 2018, katedrála je uzavřena a její znovuotevření se plánuje na počátek června. V rámci oprav za více než 100 milionů korun došlo na rozsáhlé restaurátorské práce, vybudování nové expozice, sociálního zázemí apod.

Na rekonstrukci katedrály sv. Bartoloměje se podílel architekt Jan Soukup. "Architekltura byla daná, my jsme ji nechávali jen znovu vyniknout."

Při rekonstrukci ale zažil architekt Soukup hned dva výjimečné objevy. "Malby byly pro nás největším překvapením," říká architekt Soukup a dodává: "Když jsme dělali kůr, tak jsme potřebovali zesílit podlahu. A tam byly trámy, které šly do zdi. Sundali jsme podlahu a pod podlahou jsme našli renesanční malby, o kterých nikdo nevěděl. Zachovaly se jako jediné z té výzdoby ze 16. století. Nikde o tom nebyla žádná zmínka." Přitom podle Soukupa byla rekonstrukce katedrály z té doby podrobně dokumentována.

Malby ale nebyly jediným objevem. "Druhým překvapením pro nás byla rozsřílená klenba v presbytáři. My jsme si mysleli v první chvíli, že Němci začali střílet z věže a Američani stříleli na ně a je tam nějaká zbloudilá kulka. Ale pak jsem zjistili, že jsou střely opačně. A tak jsme se ptali historiků," vysvětluje Jan Soukup.

Nakonec našel jednoduché vysvětlení. "To bylo zajímavé, já jsem se zmínil před svým bratrem a on říkal, ano to já vím. Němci 6. května ráno chtěli vyhnat lidi, kteří tam byli na mši. Lidé nechtěli odejít, a tak Němci začali střílet do klenby. Dost to poškodili, dokonce jedno žebro, co tam je, bylo přestřelené," svěřil se QAPu  architekt Jan Soukup.

A co bylo podle architekta Soukupa na celé rekonstrukci nejtěžší? "Bylo to mnoho práce, ve střašné šíři, obrovské množství lidí a rozdělovalo se to na dvě části, a to stavební a restaurátorskou. A to jsou lidi, kteří pracují úplně jiným způsobem. Stavařina má své zásady, restaurátoři také. Takže nejtěžsí bylo ty lidi skloubit, aby si vzájemně neničili svoje dílo. Protože to není jen tak. A na některých stavbách se to děje, ale tady naštěstí ne."

Podrobnosti ohledně programu k otevření katedrály přineseme již brzy na QAPu.

FOTO: Milan Janoch, QAP.cz

Fotografie z počátku rekonstrukce:

foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (41)foto-qap-cz (29)

foto-qap-cz (4)

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24