QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Otevřít se nám nevyplatí, říká majitelka vyhlášené cukrárny

07.02.2021 14:13

Na zákusky lidé stáli fronty, v létě bylo před cukrárnou plno cyklistů. A teď? Místo zeje prázdnotou. Dorty si můžete objednat pouze po telefonu nebo na Facebooku.

cukrárna u jakuba2

Mezi obyvateli Plzně i přilehlého okolí se brzo rozkřiklo, že ve Lhotě vyrábí výborné dortíky a zákusky. Majitelka Iveta Lukešová si zakládá na osobním přístupu a příjemném prostředí. "Vždycky jsem chtěla malou cukrárničku s osobním přístupem ke každému zákazníkovi, což se mi snad daří. Jsem ráda za všechny krásné reakce, které od zákazníků přicházejí. A i když je reakce negativní, může nás posunout dál," uvedla majitelka cukrárny.

cukrárna u jakuba5

Bohužel, už skoro rok trvající vládní nařízení nejsou pro cukrárnu příznivá. "Po Vánocích jsem se rozhodla cukrárnu zavřít. Provoz by byl nerentabilní a pociťovali jsme pokles tržeb. Na jaře byla situace jednodušší. Měli jsme alespoň o víkendu otevřené okýnko. Lidé si pro zákusky chodili a psychicky nás podporovali. Na podzim už byla situace horší," řekla Iveta Lukešová a dodala, že vyhlašované kompenzační programy moc nevyužívá, protože na ně nedosáhne díky podmínkám, které jsem u nich nastavené. Nyní přežívá z rezerv, které si tvořila na investice do cukrárny.

Jelikož je pro majitelku cukrárna srdcovou záležitostí, plánuje ji alespoň částečně otevřít. "Stýská se nám po zákaznících, drtí mě ty prázdné prostory. Přemýšlím proto o tom, že bychom otevřeli alespoň o víkendech. V únoru to ale ještě nebude," potvrdila smutně majitelka cukrárny s tím, že zákazníky nechce v žádném případě ohrozit. Sama si nákazou covid-19 prošla, byla dva týdny hospitalizovaná na Infekční klinice FN Plzeň a ví, jak je nemoc zákeřná. Je proto vděčná lékařům a sestřičkám za poskytnutí perfektní péče.

cukrárna u jakuba

Zákusky a dortíky vyrobené ve Lhotě najdete i v jedné plzeňské kavárně. "Ano, je to tak. Vozíme dortíky do kavárny Diem. To je jediný podnik, který je mi díky jeho majiteli blízký."

V současné době si můžeme všimnout, že některé podniky tak dlouhou dobu uzavření nepřežily. Převážně se jedná o menší provozovny, které si zakládaly na kvalitě. "Dlouhodobě to nemůže žádný podnik za současných podmínek přežít. Mám proto obavu o všechny malé podnikatele, kteří svoje provozy vymazlili s láskou, obětovali tomu svůj čas, osobní život i úspory. Znám několik podnikatelů, kteří to vzdali a už neotevřou," komentovala dopady pandemie Iveta Lukešová.

Doufejme proto, že vláda vymyslí taková opatření, která budou účinná, ale zároveň nebude docházet k takovému zásahu do života převážně malých podnikatelů.

cukrárna u jakuba3

Pokud se Vám blíží narozeniny, svátek či jiná oslava, můžete se inspirovat na facebookové stránce Cukrárny u Jakuba a popřípadě na uvedeném telefonním čísle či přes soukromou zprávu si i nějakou dobrotu objednat.

Foto: ilustrační, Cukrárna u Jakuba

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24