QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Padělání koronavirových testů aneb jak mít vždy negativní výsledek

02.03.2021 8:42

V posledních dnech zaznamenali němečtí policisté v souvislosti s kontrolami vstupu osob z České republiky do Spolkové republiky Německo padělaná potvrzení testů na koronavirus.

ViewImage.aspx

Nutno ale říci, že u nadměrné většiny několika tisíc kontrolovaných osob byly, až na ojedinělé výjimky, všechny předložené doklady v pořádku. "Jeden z případů, kdy došlo k předložení falešných testů na koronavirus, řešili policisté v Německu v sobotu 20. 2. 2021. Na hraniční přechod Rozvadov přijeli osobním vozidlem z naší republiky 4 lidé ve věku mezi 18 a 36 lety. Při kontrole testů na koronavirus policisté zjistili, že jim byly předloženy jejich padělky," uvedla mluvčí policie Pavla Burešová.

Motiv pro předložení padělku může být různý. "Jedním z důvodů může být např. zastírání pozitivity na COVID u kontrolované osoby, což představuje i vyšší riziko pro kontrolující policisty. Přestože se jedná pouze o zcela ojedinělé případy, německá policie varuje před těmito falzifikáty," řekla Pavla Burešová.

Za padělání výsledků testů hrozí citelné trestněprávní sankce, jako například vysoké peněžité tresty. "V této souvislosti tedy upozorňujeme všechny, kteří se chystají překročit hranice se Spolkovou republikou Německo, aby měli všechny dokumenty v pořádku. Peněžitá pokuta je stanovena dle výše příjmu a může dosáhnout částky až 5 000 eur. Závěrem bychom chtěli připomenout, že se zavedením dočasných hraničních kontrol od 14. 2. 2021 je vstup do SRN z České republiky možný v zásadě jen po úspěšném digitálním vstupním přihlášení, a současně s negativním výsledkem testu na koronavirus, který nesmí být starší než 48 hodin," dodala Pavla Burešová.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24