QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Padělatel vyráběl vysokoškolské diplomy a další listiny. Čeká ho vězení

17.07.2020 8:00

Plzeňští kriminalisté v těchto dnech obvinili pětatřicetiletého padělatele. Muž prodával různé veřejné listiny. Navíc nakupoval přes internet zboží jménem někoho jiného, ale neplatil za něj.

Vozidla-PCR-05

Kriminalisté  usilovně pracovali na případu 35letého padělatele z Plzeňska, kterého teď obvinili z padělání a pozměnění veřejné listiny a podvodu.

Padělatel nabízel především na internetu falešné listiny v době od července loňského roku až do letošního února. "V několika zjištěných a prověřených případech kriminalistům známým způsobem opatřil prázdné tiskopisy veřejných listin různých podob, například vysokoškolské diplomy, vysvědčení, osvědčení o vzdělání, přičemž některé z nich následně sám doplňoval falešnými údaji, tj. nezákonně padělal. Ostatní nevyplněné tiskopisy si dále přechovával k jejich dalšímu zjevnému padělání,“ sděluje policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Padělatel vytvořil také čtyři vysokoškolské diplomy s titulem bakalář na své jméno. "Kuriozitou v tomto případu je, že jeden z padělaných diplomů použil i k registraci své osoby do klubu vysokoškolských absolventů. Mezi dalšími zjištěnými a prověřenými poznatky byly nejméně dvě osoby, které tímto způsobem neoprávněně ´získaly´ od padělatele akademický titul v padělané veřejné listině,“ dodává mluvčí.

Nedostatek peněz muže přiměl k rozšíření svých nelegálních aktivit. Jménem konkrétní vysokoškolské instituce si objednával přes internet elektroniku nebo papírnické potřeby, ale neplatil za ně. Škoda přesáhla čtvrt milionu korun.

Padělateli hrozí až pět let za mřížemi.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24