QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Paliativní péče je důležitá i pro rodinu, říká lékařka Tereza Petrů

04.04.2022 12:35

Ve Fakultní nemocnici Plzeň nově funguje konziliární tým paliativní péče. Pomáhá nejen pacientům s nevyléčitelnou chorobou, ale i jejich rodinám. Povídali jsme si s vedoucí lékařkou MUDr. Terezou Petrů (na snímku vpravo).

Vedoucí lékařka MUDr. Tereza Petrů (vpravo) a vedoucí sestra paliativního týmu Mgr. Jaroslava Bursíková (vlevo) Vedoucí lékařka MUDr. Tereza Petrů (vpravo) a vedoucí sestra paliativního týmu Mgr. Jaroslava Bursíková (vlevo)
Vedoucí lékařka MUDr. Tereza Petrů (vpravo) a vedoucí sestra paliativního týmu Mgr. Jaroslava Bursíková (vlevo)Paliativní péčePaliativní týmVedoucí lékařka MUDr. Tereza Petrůlogo FN PLZEN

Fakultní nemocnice Plzeň má nový konziliární tým paliativní péče. „Tým vznikl 1. ledna letošního roku. Funguje v nemocnici pro hospitalizované pacienty,“ vysvětluje vedoucí lékařka konziliárního týmu paliativní péče MUDr. Tereza Petrů.

Cílem paliativní péče je zlepšit kvalitu života pacientům se závažným onemocněním, pomáhá ale i rodinám. Jak vypadá taková péče v praxi? „Představte si, že na některém oddělení ve fakultní nemocnici leží onkologicky nemocný pacient se špatnou prognózou. Není pro něj už žádná léčba, která by ho zachránila. A je potřeba, aby se on vyjádřil, co chce. Zda chce zůstat v nemocniční péči nebo jít domů, zda existuje někdo, kdo se o něj postará apod. Je třeba vysvětlit, jak to bude vypadat, až se stav zhorší. My můžeme podpořit pacienta, pomoci se sociálními otázkami, zajistit příspěvky, pomůcky, psychologickou péči, když ji pacient potřebuje,“ vysvětluje vedoucí lékařka. 

Paliativní tým funguje v celé plzeňské fakultní nemocnici. Přichází na jednotlivá oddělení většinou na žádost ošetřujícího lékaře. „Lékař nám většinou sdělí, co konkrétně u pacienta potřebuje vyřešit. Například potřebuje zajistit mobilní hospic nebo pomoci vysvětlit situaci nemocnému. Pokaždé to může být jiné,“ říká Tereza Petrů.

Často jde o velmi odbornou komunikační činnost. „My si nejdříve zjistíme informace od ošetřujícího lékaře, potom jdeme za pacientem. Promluvíme si s ním a často se najednou začnou otevírat různá témata. Protože my máme na pacienta výrazně více času než jeho klinický lékař. Naše konzilium většinou trvá od 20 do 90 minut,“ říká vedoucí lékařka.

Paliativní tým

Fotografie: Tým paliativní péče

Každý paliatr je velkým odborníkem, musí se naučit speciální formu rozhovoru. Dokáže pak pacienta směřovat ke zmiňování témat, která ho tíží. „Pacienta směřujeme tak, aby nám řekl, co si vlastně on přeje. Můžeme zjistit, že jeho představa je úplně jiná a snažíme se, co nejvíce dělat pro to, aby bylo jeho přání doopravdy splněno,“ říká Tereza Petrů a doplňuje: „Paliatři prochází komunikačními kurzy, kde se mimo jiné učí, jak reagovat - například, když se pacient rozpláče, jak sdělovat nepříznivou zprávu a podobně.“

Špatnou prognózu pacientovi sice sděluje ošetřující lékař, paliativní tým je tu ale často i pro rodinu. „Pomáháme oznamovat nepříznivou situaci často i informovaným pacientům či rodině, kdy si to nemocný nebo jeho blízcí nechtějí připustit,“ říká MUDr. Tereza Petrů a dodává:„Někdy je potřeba sdělovat zprávu opakovaně.“

 

Paliativní péče

 

Pacienti, kteří potřebují paliativní péči, mají podle lékařky různou diagnózu. Jsou to nejen onkologicky nemocní lidé, ale i pacienti například s chronickým srdečním nebo neurologickým onemocněním.

Paliativní tým ve Fakultní nemocnici Plzeň má v současné době více než 10 pracovníků. „Momentálně máme pět lékařů, tři sestřičky, dále dvě sociální pracovnice a dva psychology. A využívat můžeme služby nemocniční kaplanky, která funguje pro celou nemocnici. V případě potřeby můžeme využít i služeb klinického farmaceuta nebo nutričního terapeuta,“ říká vedoucí lékařka.

Vytíženost nového paliativního týmu je už nyní velká. Navíc v budoucnu se budou paliatři v Plzni věnovat i výuce mediků v tomto směru. A plánuje se také paliativní ambulance. Ta vznikne v borském areálu nemocnice v pavilonu 61, kde už započala rekonstrukce.

Foto: FN Plzeň

Úvodní fotografie: Vedoucí lékařka paliativního týmu MUDr. Tereza Petrů (vpravo) a vedoucí sestra Mgr. Jaroslava Bursíková (vlevo)

logo FN PLZEN

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24