QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Památky v kraji přivítaly čtvrt milionu turistů. Skokanem roku je Švihov

01.11.2019 18:46

Návštěvnost památek v Plzeňském kraji oproti loňsku opět vzrostla. Památkáři hlásí rekordní příjmy ze vstupného. Nejvíce turistů přilákal v hlavní sezoně hrad Rabí.

jarmark švihov

Na státní památky v Plzeňském kraji dorazilo od ledna do konce září téměř čtvrt milionu návštěvníků. Je to o necelé jedno procento více oproti stejnému období v minulém roce. Výnosy ze vstupného ale vzrostly o téměř 11 procent a dosáhly rekordní částky téměř 19 milionů korun.

"Nejnavštěvovanějším objektem letošní hlavní sezony je hrad Rabí, který do konce září navštívilo přes 60 tisíc lidí. Druhé místo náleží hradu Švihov, na který přišlo přes 44 tisíc návštěvníků, což je o téměř 12 tisíc více než loni. Trojici nejnavštěvovanějších památek uzavírá hrad Velhartice s návštěvností blížící se k 43 tisícům osob,“ sděluje mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová.

 „Letošní sezona potvrzuje neutuchající zájem o naše památky z minulých let. Vyšší návštěvnost tak pomáhá i růstu výnosů, které účelně investujeme do provozu, údržby a obnovy plzeňských památek. V následujících letech se chceme především zaměřit na zvyšování kvality, protože samotná návštěvnost nemůže být jediným kritériem, byť jsou takováto čísla mediálně vděčná," dodává Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Skokanem roku se stal hrad Švihov, kam v létě mířilo až 700 návštěvníků denně. Turisty lákala hlavně výstava Za tajemstvím Popelčina střevíčku, kterou si nenechalo ujít osm tisíc lidí. Památkáři hlásí nárůst návštěvnosti i na zámku Kozel. Turisty lákal nejen hlavní prohlídkový okruh ale i výstava Korunovační klenoty na dosah a kulturní akce jako Císař na Kozlu, Víno a jídlo na zámku Kozel nebo sezonní jarmarky.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24