QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Parkům, lesům a turistickým stezkám se raději vyhněte! - FOTKY

10.02.2020 8:59     10.02.2020 18:23

Kvůli větru platí zákaz vstupu do parků v řadě měst. Zavřený je zámecký park v Horšovském Týně, vyhnout bychom se měli i hradu Kašperk.   

 

12
12111111

Jaké jsou škody v lesích, zatím nelze určit. Lesům v celé republice bychom se teď měli rozhodně vyhnout. "Prozatím odhadujeme, že vítr ve státních lesích, které spravujeme, poškodil asi 1 milion metrů krychlových dříví. Stromy buď zlomil, nebo vyvrátil. Skutečný rozsah škod upřesníme později, až se vítr utiší a lokality budou přístupné. Vstup do lesů nyní rozhodně nedoporučujeme," informovaly v pondělí 10. února odpoledne Lesy Česlé republiky. 

Do středy 12. února by se měli návštěvníci vyhnout hradu Kašperk a jeho okolí, riziko představují padající větve, podmáčená půda a narušená stabilita stromů.

S omezením je třeba počítat i ve Šťáhlavech. "Upozorňujeme občany, že po silném větru je až do odvolání zakázán volný pohyb ososb po  Bažantnici napravo od Hraběcí cesty z důvodu nebezpečí úrazu. Jde zde o polámané stromy, zavěšené stromy, které hrozí pádem," informuje obec. 

"Z důvodu bezpečnosti momentálně platí zákaz vjezdu na vrch Koráb, kde hrozí četné pády stromů. Pokud máte cestu tímto směrem, serpentinám se rovnou vyhněte a zvolte některou z objízdných tras, například přes obec Slavíkovice nebo přes Nový Dvůr," upozorňuje město Kdyně. 

Zákaz vstupu platí od pondělního odpoledne v rekreačním areálu Božkovský ostrov v Plzni. Probíhá zde odstraňování padlých stromů. 

Zákaz vstupu do několika parků vyhlásilo město Rokycany. "Kvůli extrémně silnému větru platí zákaz vstupu do Parku u Plzeňské brány, do Husových sadů a na Kalvárii. Ani na jiných místech v blízkosti většich stromů se nezdržujte a neparkujte,“ varuje místostarosta města Jan Šašek.

Po zbytek pondělí 10. února zůstane  z bezpečnostních důvodů uzavřena také plzeňská zoo.

Vstup do všech parků až do odvolání už zakázalo i město Klatovy, kde orkán Sabine řádí s velkou intenzitou.  

Až do odvolání zůstane uzavřený park Ostrov v Horažďovicích. Hrozí zde nebezpečí úrazu kvůli pádu stromů.
Zákaz vstupu už vyhlásila také správa Státního hradu a zámku Horšovský Týn. Zde platí omezení do středy 12. února.

Z bezpečnostních důvodů se nedoporučuje pohyb po celém území Národního parku Šumava. Výběhy zvířat a stezky u Návštěvnických center Kvilda a Srní jsou uzavřeny. Více jsme psali zde.

Ještě během úterý zůstane uzavřený ski areál Špičák. O dalším vývoji bude areál informovat na svých webových stránkách.

FOTO: Zoologická a botanická zahrada města Plzně, HZS PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24