Parky a rekreační oblasti v Plzni se dočkají investic i vylepšení

10.09.2018 8:01

Plzeň má připravený plán pro rozvoj parků a rekreačních oblastí pro příštích několik let. Dojde na úpravy a další investice za desítky milionů.

IMG_3062

Město Plzeň má širokou nabídku zelených ploch k relaxaci a rekreačnímu sportu na svém území. Kromě parků má město nyní 11 vyhlášených rekreačních oblastí. Pro roky 2019 až 2025 má Plzeň připravený návrh prioritních investičních akcí do obnovy a rozvoje parků a rekreačních oblastí.

"Většina parkových ploch byla založena v Plzni před mnoha lety. Sadový okruh kolem historického jádra a Lochotínský park vznikly již v 19. století. Další parky zásadního významu pro občany našeho města vznikly v polovině 20. století. Jedná se především o Borský park a park Homolka. Aby tato prostranství mohla nadále plnit svoji rekreační funkci, musí projít výraznou regenerací,“ vysvětlil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

"V následujícím období je potřeba pokračovat především v obnově historických parků. V tomto období jsme dokončili revitalizaci první, severozápadní část Lochotínského parku a obnovu Lobezského parku. Obnovu potřebuje Borský lesopark i lesopark Homolka. Dále je potřeba zkvalitňovat a rozvíjet rekreační potenciál našich oblastí a současně chránit přírodě blízké prostředí před devastací. U rekreačních oblastí je třeba upřít pozornost zejména na nově vyhlášené rekreační oblasti Kyjovský a Radčický les,“ doplnil Petr Náhlík.

Největší park v Plzni, Borský park, prochází postupnou obnovou, která byla zahájena ve spolupráci s veřejností v roce 2005, v Lochotínském parku byla v roce 2015 dokončena první část – severozápadní. V roce 2002 byl vybudován metodou komunitního plánování park Zemník Košutka, u něhož v současnosti probíhá příprava rozšíření o plochu zrušeného hřiště BMX a to opět ve spolupráci s veřejností.

Kromě parků má Plzeň v současnosti 11 vyhlášených rekreačních oblastí. Jedná se o lesoparky a lesní komplexy většinou na okrajích města. Největší rekreační oblastí je oblast Boleveckých rybníků. "Cílem investic v těchto oblastech je především vybudování logické sítě vycházkových cest, odpočívadel, vyhlídek a možností k provozování různých sportovních aktivit a možností vzdělávání, jako jsou naučné stezky, informační systémy, komentované vycházky. Významným úkolem udržitelného rozvoje rekreačních oblastí je kromě rekreační vybavenosti ochrana přírodních hodnot území, jakými jsou péče o lesní porosty, vodní toky a vodní plochy, ochrana dřevin a potlačování invazních druhů. Při vybavování lesoparků drobným mobiliářem chceme spolupracovat i s Fakultou umění a designu ZČU, zejména s jejími studenty,“ uvedl Petr Náhlík.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24