QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pátrání i vykradená auta! Houbařská sezóna zaměstnává i policii

25.08.2019 16:04

Houbařská sezóna vypukla naplno. Jako tradičně je v pohotovosti i policie. Každoročně ji zaměstnávají ztracení houbaři i jejich vykradená auta...

cviceni11

Sezóna houbaření je v plném proudu. Policie už má na kontě i několik pátracích akcí po ztracených houbařích. Apeluje proto na všechny, kteří se vydávají do lesů, aby byli maximálně obezřetní.

"Z hledání hub se ale může stát mnohdy otřesný zážitek, to když houbař zabloudí nebo se ztratí. V souvislosti s několika pátracími akcemi v poslední době apelujeme na seniory a lidi, kteří neznají terén, aby se zamysleli nad následujícími doporučeními. Pátrací policejní akce jsou většinou složité a náročné. Většinou se totiž jedná o rozsáhlé plochy, které se musí propátrat, velmi často jde o nepřehledný terén," říká mluvčí policie Dagmar Brožová.

Policie upozorňuje, že nezbytnou součástí houbařské "výbavy" by měl být nabitý mobilní telefon. "Doporučujeme tedy především dát o svém úmyslu vydat se houbařit někomu vědět. Dále je důležité mít u sebe plně nabitý mobilní telefon, aby mohla ztracená osoba zavolat o pomoc. Zavolat na tísňovou linku co nejdříve, nečekat třeba až do stmívání. Při bloudění je dobré orientovat se podle nějakého bodu v krajině či nalézt nějaký orientační bod. Policisté pak spolupracují s pracovníky lesní správy, kteří jim mohou podle tohoto orientačního bodu pohřešovanou osobu nalézt. Rovněž doporučujeme houbařům nosit výrazně barevné oblečení, to může přilákat pozornost policistů při pátracích akcích," pokračuje policejní mluvčí.

Houbařská sezóna nahrává také zlodějům, kteří se zaměřují na auta. V mnoha případech dojíždí hloubaři za úlovky do vzdálenějších míst. zaparkovaná auta u lesů jsou pak pro zloděje snadným cílem.

"Riziko vykradení vozidla může každý člověk snížit tím, že nebude v době své nepřítomnosti nechávat v automobilu viditelně odložené cenné věci, zejména peněženky, jakákoliv zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, autorádia, navigace, doklady a ani další věci, jako je například oblečení. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele přilákat a škoda pak majiteli vznikne poškozením vozidla. Pokud pachatel uvidí v autě např. peněženku položenou na sedadle, přístrojové desce nebo jinde, během okamžiku do vozidla vnikne a odcizí ji. Nepomůže ani, když peněženku majitel ve vozidle uschová, pachatelé mají velmi dobrou znalost o místech, kam lze cenné věci uložit a ta také při vloupání do automobilu prohledají," upozorňuje Dagmar Brožová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24