V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Pečený zázvorový čaj s rumem zahřeje! Dávkujte ale opatrně...

up-3-br
8. 12. 2018 13:31

Pečený zázvorový čaj s rumem je jasnou volbou do chladného počasí. Když ho ale dáte do ozdobných sklenic a pěkně nazdobíte, originální dárek je na světě...

Na přípravu budete potřebovat:

1 kg pevného čerstvého zázvoru
2 citrony
2 limetky
2 PL rumu (popř. slivovice)
800 g třtinového cukru
4 badyány
2 svitky skořice
cca 15 hřebíčků

Postup přípravy receptu:

Zázvor oloupeme, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky (cca 3mm). Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca1x1cm, přidáme k zázvoru spolu s kořením. Skořici rozlámeme na menší kusy. Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku a kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi.

Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence.

Nakonec přidáme 2 polévkové lžíce rumu, promícháme a horké plníme do sklenek. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.

Pokud si budete chtít udělat čaj, stačí na 250 ml hrnek cca 2 až 3 kávové lžičky směsi včetně šťávy a zalijete pouze vroucí vodou.

Samozřejmě sklenky jako dárky můžete nazdobit podle vkusu každého....

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.

MK
sdílet na facebook

Tip na výlet: Michalovy Hory lákají na krásnou přírodu i památky - FOTKY A VIDEO!

Zprávy Tachovsko
 čtení
20. 4. 2019 13:23

Český a Slavkovský les je stále čistou a zajímavou lokalitou. Tamní příroda láká k túrám a odpočinku a na mnoha místech najdete různé památky, prameny a další přírodní útvary.

Tradiční menu jinak! Velikonoční plněná sekaná hodně překvapí

Lifestyle
 čtení
20. 4. 2019 11:06

K Velikonocům jasně patří nádivka a vajíčka. Nechcete ale zkusit něco nového? Velikonoční sekaná s nádivkou a vejci je parádní záležitost. S tipem od foodblogerky uspějete!

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Kubin a Váchal v galerii v Bavorské Rudě už jen do 28. dubna!

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  MEDIA PRODUCTION s.r.o.

Inzerujte na nejatraktivnější LED obrazovce v Plzni!

  Přehled dnešních akcí

  Duch (Ghost The Musical)

19:00     Plzeň » Divadlo J. K. Tyla

Nové divadlo

  Splašené nůžky

19:00     Plzeň » Divadlo Pluto

  HIGH FIVE & OUT OF SILENCE & IAN

20:00     Plzeň » Anděl Café Music Bar