Pekingské zelí z Polska plné pesticidů! Nejde o první případ - FOTO

06.03.2019 8:54

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další potravinu původem z Polska, která nesplňovala předpisy. Tentokrát jde o pekingské zelí plné pesticidů.

zeli_pest_zv

Inspektoři SZPI odhalili na českém trhu další potravinu původem z Polska, na kterou by si zákazníci měli dát pozor. Tentokrát jde o pekingské zelí.

"Jednalo se o čerstvé pekingské zelí ve volném prodeji z přepravky, u které laboratorní rozbor SZPI potvrdil kontaminaci pesticidem flonicamid  v množství 0,096 miligramů na kilogram. Příslušný právní předpis stanovuje maximální povolený limit pro přítomnost flonicamidu na 0,03 mg/kg. Flonicamid je insekticid, který se používá jako ochrana rostlin proti hmyzím škůdcům," informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

V souvislosti s odhalením inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty. Inspekce současně došetřuje případ v rámci dodavatelského řetězce.

Za poslední měsíce přitom zdaleka nejde o první podobný případ. Koktejl chemických látek mělo v sobě také pekingské zelí, které prošlo kontrolami v závěru loňského roku. Celkem šlo o tři případy, ve všech se jednalo o zeleninu původem z Polska.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24