QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Piloti závodních dronů změřili síly na hradě Buben - FOTKY

17.08.2020 11:11

Nevšední podívaná se naskytla návštěvníkům hradu Buben. O víkendu se zde uskutečnily mezinárodní závody dronů. Ty kolem zříceniny létaly rychlostí až 140 km/h.

4
4123

Takzvané FPV létání je velmi atraktivní disciplínou spojenou s bezpilotními letouny, jejíž obliba celosvětově roste. Soutěžící vidí pomocí speciálních brýlí přesně takový obraz, který snímá kamera na dronu a mají za úkol zdolat v co nejrychlejším možném čase připravenou trať. Castle Buben Race 2020 zorganizovala společnost Rotorama, na akci se podílela i Správa informačních technologií města Plzně.

"Drony k Plzni neodmyslitelně patří, západočeská metropole byla prvním městem v České republice, které získalo povolení k provádění leteckých prací. Odborníci z Drony SIT se stali díky úspěšné spolupráci s hasiči, policisty a záchranáři jako první v tuzemsku oficiální součástí integrovaného záchranného systému. Bezpilotní letouny dokážeme využít v boji proti kůrovci, v rámci přesných inspekcí nejrůznějších objektů a v řadě dalších oblastí,“ uvedl primátor města Martin Baxa.

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře město také organizuje například festival bezpilotního létání Dronfest, který byl zařazen mezi TOP akce svého druhu na světě. "Ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni jsme spustili certifikátový program zaměřený na bezpilotní létání. Naším cílem je mít zde co nejvíce odborníků v této oblasti, a proto nesmíme zapomínat, že často jsou to právě zajímavé volnočasové činnosti, díky kterým lidé průmysl bezpilotního létání začnou objevovat. Rádi tedy podporujeme místní FPV komunitu a aktivity, které přispívají k jejímu rozvoji, “ řekl Pavel Šindelář.

 Castle Buben Race 2020 se zúčastnilo pětadvacet pilotů z tuzemska i zahraničí, na které čekala trať v nevšedním prostředí zříceniny hradu. "Určitě to byl pro piloty zážitek, jelikož závody na zřícenině hradu jsme pořádali vůbec poprvé. Inspirovali jsme se v Rakousku, kde se konal závod světové série Drone Champions League, a to na zřícenině hradu Reutte. Děkujeme kolegům ze SIT Portu Správy informačních technologií města Plzně, že nám pomohli toto místo vytipovat a připravit technické zázemí. Uskutečněný závod byl součástí ligy, kterou pořádáme, šlo o jeden ze šesti závodů konaných na různých místech České republiky,“ vysvětlil Petr Lendvorský ze společnosti Rotorama.

Na akci budou vzpomínat nejen piloti, ale i diváci. Hrad byl pro návštěvníky otevřen z důvodu bezpečnosti jen částečně, podívanou mohli sledovat z dostatečné vzdálenosti za ochrannými sítěmi. "FPV létání se závodními drony je úžasná, ale také náročná disciplína. Při tomto závodu piloti létali s drony rychlostí téměř 140 kilometrů v hodině, přičemž zmíněných hodnot dosahovali v podstatě za zlomek vteřiny. Pokud by šlo o delší trať, byli by schopni pokořit rychlost až 180 kilometrů v hodině,“ dodal Petr Lendvorský.

ZDROJ, FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24