QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pilsner Fest 2019 je za dveřmi! Organizátoři odtajnili kompletní program

25.09.2019 15:39

Pilsner Fest 2019 ovládne centrum Plzně o prvním říjnovém víkendu. Bude plný nejen piva, ale také dobrého jídla hned několika restaurací a chybět nebude ani hudba!

DSC_1271

Tradiční Pilsner Fest přivítá návštěvníky v sobotu 5. října v areálu Plzeňského Prazdroje a na náměstí Republiky. Festival připomene 177. výročí uvaření první várky věhlasného plzeňského ležáku v roce 1842, který inspiroval pivovary po celém světě.

Návštěvníci se mohou těšit na pivo Pilsner Urquell v nejlepší kvalitě i na bohatý doprovodný a hudební program. Největší pivní festival v Česku letos nově otevře své brány minipivovarům, které na počest plzeňského piva uvařily vlastní spodně kvašené ležáky.

177 let uplynulo od doby, kdy sládek Josef Groll uvařil první várku piva ze specifických českých surovin podle vlastní receptury. Vznikl tak zcela originální nápoj, který dal vzniknout nové kategorii piv jménem "Pils.“ "Ta je dnes vůbec nejrozšířenější pivní kategorií, náleží do ní asi 70 % celosvětové pivní produkce. Právě úspěch piva typu pils, díky němuž zná plzeňský ležák celý svět, se stal hlavním tématem letošního Pilsner Festu,“ říká Martin Troup, marketingový manažer značky Pilsner Urquell.

Lidé na Pilsner Festu si mohou nejen vychutnat zlatý plzeňský ležák od výčepních z nejlepších restaurací, ale také si vyzkoušet školu čepování pod vedením finalistů soutěže pro nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender. Neodmyslitelnou součástí Pilsner Festu je společný přípitek v 18:42, přímo odkazující k roku 1842, kdy sládek Josef Groll uvařil první várku plzeňského originálu. Připíjet se bude současně přímo v pivovaru a na náměstí Republiky, u obou pódií bude také naražen speciální 177litrový dřevěný sud piva.

Na festivalu se představí celkem šest restaurací ze všech koutů republiky. Jedinečný ležák si mohou návštěvníci vychutnat třeba v plzeňské restauraci Švejk nebo v karlovarské restauraci Nároďák – a jen o chvíli později sedět třeba v Brně v restauraci U Čápa. Atmosféru těchto vyhlášených hospod, kde se čepuje Pilsner Urquell, si lidé budou moci užít ve speciálních stanech věrně kopírujících  jejich interiér.

Veřejnosti bude přístupný i samotný pivovar. Kromě klasických prohlídek se hostům otevře také speciální festivalový okruh, který se zaměří jak na historii vodárenské věže, tak na proces výroby originálního ležáku. Součástí prohlídky bude i návštěva jinak nepřístupné bednárny korunovaná ochutnávkou nefiltrovaného piva čepovaného přímo z dubového sudu. Speciální prohlídky se budou konat každých 15 minut od 10 do 20 hodin. Vstupenky je možné zakoupit online na www.prazdrojvisit.cz

Připravený je i doprovodný program plný zábavy a soutěží. Návštěvníci festivalu se mohou účastnit stavby velké zdi z plechovek nebo se vyfotit u Instax stánku. Za splnění úkolů na jednotlivých stanovištích získají razítko. Pokud se jim podaří nasbírat všech pět razítek, mohou si zasoutěžit o pitný režim od Pilsner Urquell. Atmosféru na festivalu zpříjemní hudební program, k poslechu zahrají například kapely Post It, Michal Hrůza a kapela Hrůzy, Lake Malawi nebo Iné Kafe. Kromě hudby na pódiích se návštěvníkům otevře i komornější Mlýnská strouha s chill-out zónou, kde budou vystupovat pouliční umělci provozující tzv. busking.

Mimo to se na Pilsner Festu představí zástupci minipivovarů. "Plzeňský ležák stále inspiruje, což dokazují i ležáky šesti minipivovarů, které budou moci návštěvníci Pilsner Festu ochutnat. Společně se zástupci minipivovarů, našimi partnerskými hospodami a všemi návštěvníky Pilsner Festu si připijeme na jeho 177. narozeniny,“ říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Kompletní program najdete zde.

 

Mapa Pilsner Fest

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24