Plovárna v Doudlevcích se loučí. V současné podobě už fungovat nebude

16.07.2019 13:54

Poslední akce pořádaná spolkem Pěstuj prostor, který se o lokalitu staral od roku 2014, proběhne v závěru tohoto týdne. Plovárna potřebuje nastartovat novou budoucnost.

plovárna

V neděli 21. července si od 10 hodin mohou Plzeňané užít poslední akci pořádanou spolkem Pěstuj prostor na Plovárně v té podobě, jak ji za posledních šest sezón znají. Program budenabitý především díky řadě účinkujících a dalších dobrovolníků, kteří se na něm podílí za symbolickou odměnu, na své si přijdou děti i dospělí.

"Začneme od 10 hod sousedským brunchem neboli snídaňoobědem za doprovodu tónů hudebníka Jirky Muchy. Od 13 hodin je pro milovníky francouzského ´líného´ sportu připraven pétanque, ve stejný čas také zazní kytarová ´looper performance´ Tomáše Matouška a zároveň odstartují workshopy pro malé i velké, které budou probíhat až do 18 hodin,“ říká Silvie Hašlová, organizátorka akce. "Hudební program pokračuje během celého odpoledne. Od 14 hodin vystoupí známá ska-punková kapela Rambanbám, následovat ji bude bigbítový Bavr Beer Control, Tři barvy folku a rocková Diagnoza Exitus. Muzikanty doplní také vystoupení Klaunky Pepiny a netradiční Plovárenský kvíz,“ dodává. Zlatým hřebem večera bude swingová tančírna a taneční workshop pod vedením SwinglTangl Dance Studia, k poslechu i tanci zahrají The Dixie Hot Licks a The Cricketz.

Návštěvníky uvítá i oblíbený převozník a půjčovna lodiček. Zájemci o méně tradiční plavidla si mohou zapůjčit paddleboard, k dispozici bude také netradiční minigolf z dílny Mobilní architektonické kanceláře.

Spolek Pěstuj prostor se s pomocí řady partnerů a dobrovolníků o Plovárnu staral a rozvíjel ji i její okolí od roku 2014. V letech 2014 až 2018 se zde konalo téměř 200 akcí. Aby mohla fungovat dále, je zapotřebí ji zrekonstruovat a nastavit vhodný model její fungování do budoucna.

"Naším cílem bylo ukázat, že Městská plovárna má velký potenciál. Nyní předáme pomyslnou štafetu jejímu vlastníkovi – městu Plzni, které má, dle slov některých svých představitelů, zájem ji v příštích letech zrekonstruovat, aby mohla fungovat dlouhodobě a udržitelně,“ vysvětluje Marek Sivák, předseda spolu Pěstuj prostor. "Jedná se z pohledu města o poněkud atypický projekt, nabízíme však svou spolupráci, abychom společně našli vhodné řešení. Připravili jsme pro rekonstrukci rozsáhlý soubor podkladů, které shrnují naše zkušenosti s pětiletým provozem, i předpoklady úspěšného budoucího provozu," doplňuje. 

Do tvorby těchto podkladů zapojil spolek plzeňskou veřejnost i externí odborníky. Plovárna by si dle této představy měla uchovat rysy, díky kterým je dnes mezi veřejností oblíbená – např. zůstat komunitně-kulturním místem, kde se odehrávají netradiční a zajímavé akce, kde nejde v prvé řadě o komerci. Zároveň je však třeba nastavit podpůrný komerční provoz jako je například kavárna nebo restaurace tak, aby nebylo komunitní centrum závislé jen na grantech a dobrovolnické práci, aby si na sebe vydělalo z velké části samo. Plovárna je klíčovým ohniskem i z hlediska oživení zanedbanějšího levého břehu řeky Radbuzy a zvýšení jeho bezpečnosti.

Program (vstupné: 60 Kč dospělí, 40 Kč děti, 150 Kč rodiny)::

10:00 –13:00 - brunch s hudebním doprovodem / Jirka Mucha a další

13:00 - pétanque / pro začátečníky i rodilé Francouze

13:00 – 18:00 -  workshopy / pro všechny

13:00 - Tomáš Matoušek / kytara a perkuse looper performance

14:00 - Rambanbám / ska-punk

15:00 - Klaunka Pepina / představení pro malé i velké děti

15:30 - Bavr Beer Control / bigbít jak se patří

16:30 - Tři barvy folku / alternative-folk

17:15 - Plovárenský kvíz / 1. část

17:30 - Diagnoza Exitus / rock

18:15 - Plovárenský kvíz / 2.část

18:30 – 20:30 - tančírna a taneční workshop / SwinglTangl Dance Studio, k poslechu i tanci hrají The Dixie Hot Licks a The Cricketz

FOTO: Markéta Tichá

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24