QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň bude mít digitální dvojče. Otestuje na něm situace, které mohou ve městě nastat

13.12.2019 11:59

Digitální dvojče vychází z přesného 3D modelu města. Umožní vyzkoušet si předem různé krizové scénáře, jako jsou požáry a povodně nebo třeba plánování staveb.

digidvojče

Projekt je součástí prestižního evropského programu pro podporu a výzkum inovací EU HORIZON 2020.

"Jsem velmi rád, že jsme součástí takto prestižního evropského dotačního programu zaměřeného na inovace. Úspěšnost žadatelů o získání grantu v průměru nepřevyšuje 12 procent. Plzeň tímto opět potvrzuje, že je městem inovací, vědy a výzkumu,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Podle Vlastimila Goly, radního pro oblast Smart Cities a podporu podnikání, vznikne 3D model města na základě velmi přesného leteckého snímkování. Model pak bude aktualizován na základě změn, které vyvolává například výstavba.

Model město využije například v rámci krizového řízení, kdy půjde o simulaci událostí, které s sebou nesou riziko ohrožení zdraví a života obyvatel.

"Představme si zcela naplněný stadion ve Štruncových sadech. Při fotbalovém utkání se v jedné části stadionu přihodí událost, kvůli které bude třeba neprodleně evakuovat návštěvníky, přičemž ale nebude možné využít všechny východy. S tímto modelem dokážeme simulovat, za jak dlouho a kudy se lidé ven ze stadionu dostanou. Pokud bychom toto chtěli zjistit klasickým cvičením, potřebovali bychom několik tisíc lidí, a to by samozřejmě bylo nesrovnatelně složitější,“ vysvětlil Tomáš Krblich, ředitel úseku Aplikací Správy informačních technologií města Plzně.

Digitální dvojče najde využití také třeba při měření hlukového znečištění, modelování a plánování staveb, nebo podpoře turismu.

 "Dokážeme do města zasadit novou stavbu a v tu chvíli uvidíme, jak by se díky tomu změnila daná lokalita, v rámci časových snímků také dokážeme detekovat, co se ve městě změnilo, takže nalezneme třeba i černé stavby. Získaná data mohou sloužit složkám integrovaného záchranného systému – v případě požáru by si velitel mohl zobrazit vnitřek budovy a lépe tak řídit probíhající zásah. Online 3D modely památek mají potenciál přitáhnout do Plzně více turistů,“ doplnil Tomáš Krblich.

Projekt naplánovaný na tři roky odstartoval 1. prosince. Kromě Plzně jsou do něj zapojeny ještě řecké Athény a také belgický region Flandry. Celou tuto problematiku budou společně řešit odborníci napříč Evropskou unií, kromě České republiky se na projektu podílejí partneři z Německa, Řecka, Nizozemska, Velké Británie nebo Belgie.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24