QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň bude mít svojí vlastná aplikaci na podporu zdravého životního stylu

13.04.2021 18:30

Plzeň již brzy bude mít svoji aplikaci názvem Healthiary. Cílem této aplikace je uživatelům pomáhat chránit své zdraví a zvyšovat svoji aktivitu. Zdarma bude tato aplikace ke stažení pro IOS i Android.

QAP - úvodní fotka

Plzeňská společnost, která patří k inovativním firmám podporovaným městem, vyvíjí aplikaci s názvem Healthiary. Jejím cílem je uživatelům pomáhat chránit své zdraví, zvyšovat produktivitu a fitness úroveň. Využijí ji lidé, kteří dbají o své zdraví a hledají způsoby, jak si ho udržet a zvyšovat svou fyzickou zdatnost, ale i ti, kteří trpí chronickými chorobami, například nespecifickými střevními záněty, opakovanými migrénami, diabetem a dalšími. Zájemcům je aplikace k dispozici ke stažení zdarma.

„Město trvale podporuje inovativní podnikatele, a to nejrůznějšími způsoby. V Plzni díky tomu vznikají a dále se rozvíjejí společnosti, které podnikají v oborech s vysokou přidanou hodnotou, zvyšují prestiž západočeské metropole a v neposlední řadě nabízejí kvalitní pracovní příležitosti. Potřebujeme zde mít firmy, které mají potenciál růst a budou dosahovat úspěchů nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

Hlavním cílem aplikace je umožnit uživateli vést si deník se zaměřením na své zdraví. Je cílena na efektivní logování kontaktů s ostatními lidmi v okolí v období epidemií a umožňuje vyhodnotit rizika možné nákazy. „Ve své aktuální podobě aplikace cílí na infekční choroby šířené kapénkovou formou a uživateli poskytuje informace o tom, jakou míru rizika podstupuje při svých aktivitách. Lidé skrze ni tedy mohou vidět, jak rizikové je jejich chování obecně, tak v porovnání s ostatními. Mohou také vidět, jak se časy, kdy opouštějí domov, překrývají s časy, kdy takto činí další uživatelé, tím pádem mají možnost své chování přizpůsobit s cílem minimalizovat kontakty,“ vysvětlil zakladatel společnosti a autor myšlenky aplikace Milan Legát.

Na vývoji aplikace firma stále pracuje. Do budoucna by podle něj měla dostat další rozměr, který se týká využití nástrojů strojového učení a umělé inteligence. „Uživatel bude mít možnost v aplikaci uchovávat své kompletní zdravotní záznamy i svá subjektivní pozorování týkající se jeho produktivity, fitness úrovně a zdraví. Aplikace mu na oplátku bude poskytovat doporučení či pozorování, která pak bude moct moci využít pro zlepšení kvality svého života,“ doplnil Milan Legát.

Aplikace Healthiary je k dispozici ke stažení pro Android v Google Play store, a to zcela zdarma. Aby mohla být přístupná ke stažení v App store pro platformu iOS, je třeba ji zaštítit zdravotnickou organizací, proto v současné době společnost hledá pro tento účel vhodného partnera.  

 

Foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24