QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň Design Week se přesouvá na jaro. Už teď ale rozjíždí podporu pro české designéry

25.11.2020 19:27

Pátý ročník plzeňské přehlídky designu Plzeň Design Week měl původně odstartovat v pondělí 30. 11. v DEPO2015. S ohledem na aktuální situaci se ale akce v plánovaném termínu neuskuteční.

 

PDW_vizual

Celý program složený z přednášek, workshopů a výstav, tak i připravovaná prodejní přehlídka, která se v čase adventu měla stát designovou alternativou plzeňských vánočních trhů, jsou přesunuty na jaro, konkrétně na 6.–11. dubna 2021. I tak se organizátoři rozhodli Plzeň Design Week v roce 2020 celý neodpískat!

 

#podpormeceskydesign:
Plzeň design online trh a vzdělávací kurzy pro designéry

Navzdory nepříznivé situaci dali pořadatelé Plzeň Design Weeku dohromady program, který má v současné nelehké době pomoci těm, o které jde především – tvůrcům a designérům. "Rok 2020 je ve znamení rušení trhů a dalších hromadných akcí, na nichž byli majitelé malých značek zvyklí potkávat své zákazníky. Plzeň Design Week je jednou z takových akcí, a proto vidíme zblízka obtížnou situaci, kterou majitelé značek aktuálně prožívají. Rozhodli jsme se tedy pomoci zviditelnit originální české značky a zkusit přilákat více zákazníků do jejich e-shopů prostřednictvím kampaně #podpormeceskydesign." říká Soňa Rychlíková, hlavní produkční akce Plzeň Design Week.

Kampaň má za úkol pomoci českým designérům se zviditelněním a prodejem jejich výrobků. Na stránkách www.plzendesign.cz proto vzniklo online tržiště, kde si zájemci mohou prohlédnout nabízené designové kousky a seznámit se s prací jednotlivých designérů. Všechny značky jsou zároveň formou příspěvků postupně představovány na nově založené facebookové stránce Plzeň Design online trh. Cílem tohoto projektu je vytvořit co největší nabídku zajímavých českých značek, které by se mohly veřejnosti prezentovat. Proto je na www.plzendesign.cz stále otevřen Open Call pro další zájemce z řad designérů, kteří by měli chuť své produkty na online trhu nabídnout. Přihlášení i zveřejnění značek probíhá bezplatně.

 

Národní cena za studentský design a výstava Nový (z)boží!

Dalším bodem, který zůstává na programu zimní části Plzeň Desig Weeku, je již tradiční vyhlášení vítězů Národní ceny za studentský design a s ním spojená výstava oceněných prací. Tato mezinárodní soutěž pro studenty designu, kterou každoročně vyhlašuje spolek Design Cabinet CZ ve spolupráci se Sutnar  ̶  Nadací Radoslava a Elaine Sutnarových a DEPO2015, slaví letos už 30 let! Letošní ročník byl zaměřený na vizuální komunikaci a přihlásilo se do něj téměř 150 studentů uměleckých škol z Čech i ze zahraničí. Ceremoniál slavnostního vyhlášení proběhne v pátek 4. 12. od 15.00 a poprvé v historii bude přenášen online ze studia streampoint. z DEPO2015. Diváci ho budou moci sledovat na Vimeo a na facebookových stránkách Studentský design a Plzeň Design. Hned po zveřejnění vítězů bude otevřena také výstava všech oceněných prací s názvem Nový (z)boží!. I tu si zájemci budou moci projít z pohodlí svého domova. Výstava totiž bude díky novým technologiím nasnímána a převedena do virtuální prohlídky. S mladými nadějemi českého designu se tak diváci budou moci seznámit prostřednictvím počítače nebo chytrého telefonu na www.studentskydesign.cz. Výstava bude nainstalována i fyzicky a v případě rozvolnění vládních opatření ji bude možné od 30.11 do 6. 12. navštívit v DEPO2015.

 

Foto: DEPO2015

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24