Plzeň kupuje energie výhodně na burze. Stejnou cenu zaplatí i spolky a kluby

27.08.2020 7:02

Plzeň využila aktuálně nízkých cen energií na Českomoravské komoditní burze Kladno a zafixovala si je na další dva roky. Kolik město ušetří?

penize foto QAP

U zemního plynu cena klesne proti letošku o 25 procent. Cena elektřiny městu a jeho organizacím vzroste o necelá tři procenta, což odpovídá aktuálně nejnižším cenám na trhu. Celkem město a jeho organizace na dodávkách energií ušetří tři miliony korun.

"Na Českomoravské komoditní burze Kladno nakupujeme elektřinu a plyn už od roku 2012, a to nejen pro magistrát, ale i pro městské obvody, příspěvkové organizace, naše společnosti a podobně. Vzhledem k tomu, že období levných energií víceméně skončilo, je naším úkolem co nejvíce mírnit případná zdražování, k nimž dochází,“ přiblížil primátor Martin Baxa. 

"Zemní plyn nám zlevní v maloodběru o 28 procent a ve velkoodběru o 21 procent. Cena elektřiny proti letošku mírně stoupne. Důvodem je, že elektřinu dnes stále odebíráme za velmi nízké ceny z roku 2018. Ty jsme si tehdy prozíravě fixovali na dva roky. Letos jsme dvouletý nákup zopakovali, ta možnost nakoupit za nízkou cenu na delší období se přímo nabízí. Předpokládám, že za dva roky budeme s cenou pod 1290 Kč/MWh znovu spokojeni,“ uvedl radní města pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

Celkem Plzeň na dvouleté období nakoupila 66 tisíc MWh elektřiny a přes 38 tisíc MWh zemního plynu pro budovy magistrátu, základní a mateřské školy, Plzeňské městské dopravní podniky, vodárenskou a teplárenskou společnost, divadla, zoologickou a botanickou zahradu i město Starý Plzenec. „Už tradičně jsme vstřícní vůči zájmovým spolkům, sportovním klubům a neziskovým organizacím, které jsme k nákupu přizvali. Je to organizačně trochu náročnější, ale je to servis magistrátu pro občany Plzně,“ vysvětlil radní David Šlouf.

Za stejnou cenu jako magistrát tak bude v příštích dvou letech odebírat energie pestrá škála spolků a organizací. Vedle sportovních klubů Plzeň 1894, Radbuza, Petřín a SENCO Doubravka to jsou tělocvičné jednoty Slavoj, Sokol a Plzeň Újezd, sdružení dobrovolných hasičů, krajské organizace Českého rybářského svazu a Českého červeného kříže, Plzeňský klub železničních modelářů nebo Spolek neslyšících Plzeň.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24