QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň má nové vedení! Primátorem je Martin Zrzavecký

06.11.2014 12:31     06.11.2014 15:37

Plzeň má nového primátora. Zastupitelstvo města většinou hlasů zvolilo bývalého prvního náměstka primátora Martina Zrzaveckého. "Do roka a do dne přineseme výsledky," řekl Martin Zrzavecký. Rada města je kompletní.
 

ImageHandler.aspx

Novým primátorem Plzně se stal Martin Zrzavecký (ČSSD), který v uplynulém volebním období zastával funkci prvního náměstka primátora. Do své kompetence dostal krom dalších okruhů také oblast bezpečnosti a tedy městské policie. Sám před volbou prohlásil, že první výsledky nové vedení města přinese do roka.

Podle očekávání se novým primátorem stal 41letý Martin Zrzavecký (ČSSD). Hned úvod zastupitelstva, jehož vedení zahájil ještě Martin Baxa v roli primátora, poznamenal lehce pozdní příchod právě Martina Zrzaveckého. "Nevidím zde jednu důležitou personu a tou je pan Martin Zrzavecký," komentoval situaci "dosluhující" primátor Martin Baxa. Následný příchod svého kolegy pak poměrně vtipně okomenotval opět: "Tomu se říká ántré, jako Dagmar Havlová při otevření Nového divadla (pozn.red.: i Dagmar Havlová se zpozdila)."

Nicméně volba byla následně poměrně jasná. Martin Zrzavecký v čase, který mu byl vyhrazený pro představení, shrnul nejdůležitejší body pro funkční období. Mezi nimi zdůraznil nový způsob fungování městské policie, realizaci odstavných parkovišť na okrajových místech Plzně, dostavbu Západního okruhu města, ale také stavbu Východního okruhu, který propojí Rokycanskou a Studentskou. V jeho plánech nechybí rekonstrukce bazénu na Lochotíně a na Slovanech, otevřené školky od 6 do 18 hodin nebo například rekonstrukce kulturního domu Peklo. Problémem k řešení pak bude také bezdomovectví, a to především situace v centru města v MHD. "Do roka a do dne přineseme první výsledky," prohlásil odhodlaně na závěr své řeči Martin Zrzavecký.

Zasutpitelé ho následně zvolili většinou hlasů, kdy pro jeho zvolení bylo 28 zastupitelů z celkových 46. Dva hlasovací lístky byly navíc neplatné.

Místo prvního náměstka primátora, který bude mít na starost kulturu a především projekt Evropské hlavní město kultury, získal také podle očekávání bývalý primátor Martin Baxa.

V prvním kole volby zvolili zastupitelé i další čtyři náměstky: technickým náměstkem se stal Pavel Šindelář (ODS, pro hlasovalo 28 zastupitelů), náměstkyní pro oblast vzdělávání a sociální služby Eva Herinková (ČSSD, pro bylo 27 zastupitelů), náměstkem pro dopravu je Petr Náhlík (KDU - ČSL, pro bylo 28 zastupitelů) a náměstkem pro oblast ekonomickou je Pavel Kotas (ČSSD), pro bylo 27 zastupitelů.

V Radě města usedne i hokejista Michal Dvořák (OPAT). Toho zastupitelé zvolili jako uvolněného radního pro sport a podnikání. Michal Dvořák navíc dnes oficiálně oznámil, že ukončil aktivní kariéru profesionálního hokejisty. "Po pečlivém uvážení jsem se rozhodl, že skončím se svojí hokejovou kariérou, po reprezentační přestávce již nenastoupím. Cítím, že bych se aktivnímu hokeji již nemohl naplno věnovat,“ sdělil Michal Dvořák. V klubu HC Škoda Plzeň bude dál ale jako čestný místopředseda Představebstva klubu. Na funkci radního města byl zvolen 28 hlasy zastupitelů. 

Uvolněnou radní se zároveň stala Helena Matoušová (ODS) pro obast nakládání s majetkem.

Na závěr zastupitelé rozhodovali o funkci neuvolněného radního pro bytovou oblast a hladce ji získal díky 27 hlasům David Šlouf (ODS).

Předsedou Kontrolního výboru se stal Roman Zarzycký (ANO), pro hlasovalo 35 zastupitelů. 

Nová vedení už mají i některá další města v Plzeňském kraji. Podrobnosti se dočtete zde.

FOTO: www.plzen.eu, Martin Pecuch

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24