Plzeň ochránila bezdomovce před ukrutnými mrazy - FOTKY

26.02.2021 10:10

Ve dnech, kdy na Českou republiku uhodily silné mrazy, zřídilo město Plzeň ve spolupráci s neziskovými organizacemi evakuační krizové středisko pro lidi bez domova v DEPO2015.

Depo3
Depo1Depo3Depo5

Za dobu deseti dnů fungování středisko využilo denně kolem 70 osob lidí bez domova. „Zájem o evakuační krizové středisko, stejně tak i o Domov sv. Františka ze strany lidí bez domova, byl v uplynulých velmi mrazivých dnech enormní. Denně střediskem v depu prošlo zhruba 60 až 70 lidí, kterým byly přes den nabídnuty služby nízkoprahového centra a přes noc ubytování, včetně možnosti mít u sebe své psy. Díky intenzivní spolupráci města Plzně a poskytovatelů sociálních služeb se nám podařil splnit hlavní cíl, aby nedošlo k žádnému úmrtí člověka bez domova na ulici. Během provozu ani v jednom ze zařízení nedošlo k žádnému závažnějšímu incidentu, naopak, díky aktivnímu přístupu sociálních pracovníků se podařilo s mnoha klienty navázat intenzivnější kontakt a řešit jejich problémy, které se týkaly zejména absence dokladů, zdravotního stavu, zaměstnání, partnerských vztahů, ubytování,“ řekl iniciátor záměru David Šlouf, radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem.

Na území města Plzně žije přímo na ulici zhruba 450 lidí. "Všem těm, kteří o naši pomoc stáli, jsme dokázali poskytnout v mrazivých dnech střechu nad hlavou, ostatním lidem bez domova, kteří i přes veškerou nabídku odmítají jakoukoliv pomoc a zůstávají na ulici, zajistili terénní pracovníci Městské charity Plzeň, ve spolupráci s humanitárním skladem Diecézní charity, potravinové balíčky, ošacení, spacáky i deky a pravidelně je kontrolovali,“ uvedl David Šlouf.

Foto: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24