Plzeň opět dobýval Mansfeld se svými vojáky! - FOTKY

20.11.2021 18:01

Generál protestantských vojsk hrabě Petr Ernst von Mansfeld opět dobýval město Plzeň stejně, jako v roce 1618. Dobývání probíhalo od pátečního večera do soboty 20. listopadu, kdy se město zpátky vrátilo do rukou měšťanů.

Mansfield v Plzni_foto QAP (10)
Mansfield v Plzni_foto QAP (6)Mansfield v Plzni_foto QAP (7)Mansfield v Plzni_foto QAP (9)Mansfield v Plzni_foto QAP (10)Mansfield v Plzni_foto QAP (8)Mansfield v Plzni_foto QAP (1)Mansfield v Plzni_foto QAP (11)Mansfield v Plzni_foto QAP (2)Mansfield v Plzni_foto QAP (3)Mansfield v Plzni_foto QAP (5)Mansfield v Plzni_foto QAP (4)

Nejhorší období v dějinách Plzně skončilo před 400 lety. Roku 1618 z města odtáhl Generál protestantských vojsk hrabě Petr Ernst von Mansfeld. K obléhání Plzně došlo na počátku třicetileté války, nedlouho po druhé pražské defenestraci. Stovky měšťanů zahynuly během bojů a další podlehli nemocem a hladu.

Letos začalo první dobývání Plzně v pátek 19. listopadu v podvečer na Proluce v Křižíkových sadech. V sobotu 20. listopadu se ve dvě hodiny odpoledne utkala vojska s plzeňskými mušketýry v polní bitvě U Ježíška. Po bitvě se vojska přesunula do Proluky, kde kulturní odpoledne zpestřili tanečnice a hudebníci. Kolem páté hodiny odpoledne Mansfeld znovu zaútočil na plzeňské hradby, město se ale znovu vrátilo do rukou měšťanů a vojsko odtáhlo do dalších bitev.

 

foto: QAP

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24