QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň otestuje připravenost na teroristický útok. Zapojila se do speciálního programu

27.02.2020 9:01

Západočeská metropole se stala jedním ze tří měst Evropy, která se zapojila do mezinárodního programu na zvyšování bezpečnosti. Pozornost zaměří na fotbalový stadion a pivovar.

DSC04944

Teroristický útok, který se odehraje v průběhu fotbalového utkání nebo únik nebezpečných chemikálií z pivovaru, se stanou modelovými situacemi, při kterých budou odborníci z města, členové integrovaného záchranného systému a další partneři hledat optimální scénář, který zajistí, aby občané bezpečně opustili tato místa.

"Plzeň se do projektu zapojila společně se španělským Bilbaem a řeckou Trikalou. Výsledkem realizovaných aktivit by mělo být snížení zranitelnosti veřejných prostorů, zmírnění následků teroristických útoků, vyšší informovanost veřejnosti a dosažení rovnováhy mezi zlepšením bezpečnosti, fungováním veřejných prostranství i pocitu svobody občanů,“ uvedl radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký.

Odborníci přitom využijí nejmodernější technologie. "V Plzni se zaměříme na scénář teroristického útoku, který se odehraje v průběhu fotbalového utkání, přičemž se přímo na stadionu a v jeho okolí v danou chvíli pohybuje na 15 tisíc lidí. Cílem bude namodelovat optimální scénář pro bezpečné opuštění prostoru stadionu. Testovat se bude také situace spojená s únikem nebezpečných chemikálií z pivovaru Pilsner Urquell, který se nachází v blízkosti fotbalového stadionu. Při vývoji řešení budou odborníci spojovat různorodá data a informace. Využívat k tomu budou moderní technologie, ať už se jedná například o 5G síť, síť internetu věcí, digitální dvojče, údaje získané pomocí dronů, chemických senzorů nebo informace z dopravního modelu města,“ vysvětlil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

V Řecku se kromě jiného zaměří například na detekování podezřelého chování – s pomocí algoritmů se budou učit rozpoznat v obraze nebezpečné předměty v městské hromadné dopravě, jako jsou nože nebo zbraně.

Plzeň se tak stala jedním ze tří měst Evropy zapojených do projektu S4AllCities, který je součástí prestižního evropského dotačního programu pro výzkum a inovace Horizon 2020. Projekt, na kterém se podílejí odborníci z různých zemí Evropy, skončí v roce 2022.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24