QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň podpoří inovační firmy. Mohou získat až 120 tisíc korun

06.08.2020 14:44

Inovační firmy z Plzně mohou i letos žádat o dotaci. Město na takzvané podnikatelské vouchery vyčlenilo milion korun.

penize foto QAP

Jedná se o program na podporu spolupráce podniků a výzkumných organizací, který funguje už sedm let. Žádosti o dotaci bude Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň, jako zprostředkovatel programu, přijímat od 1. září  do 1. října 2020.

"Tímto programem chceme posílit inovační aktivity firem a přispět tak ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti. V programu budou podpořeny firmy se sídlem či provozovnou v Plzeňské metropolitní oblasti,“ přiblížil primátor Plzně Martin Baxa.

Plzeňská metropolitní oblast je tvořena 117 obcemi, zahrnuje kromě Plzně také Blovice, Kralovice, Rokycany, Nýřany, Stod a Přeštice, žije zde více než 300 tisíc obyvatel, tedy přes 50 procent obyvatel Plzeňského kraje.

Podle radního Vlastimila Goly je program stimulem pro firmy k uskutečnění kontaktu s výzkumnou organizací. "Tedy například se Západočeskou univerzitou v Plzni, Univerzitou Karlovou – Lékařskou fakultou v Plzni, společností COMTES FHT a. s., Výzkumným a zkušebním ústavem Plzeň s.r.o. a podobně. Může tak být významným impulsem k zahájení či rozšíření vzájemné spolupráce. Díky ní mohou firmy využít kapacit, kterými samy nedisponují, a to k zahájení nebo zintenzívnění svých inovačních aktivit a ke zvýšení svého inovačního potenciálu. Firmy a výzkumné organizace si při účasti v programu ověří schopnost vzájemně spolupracovat a vytvoří si základy pro dlouhodobou spolupráci,“ uvedl Vlastimil Gola.   

Podnikatelské subjekty mohou účastí v programu získat dotaci na nákup služeb, jejichž výsledky potřebují na plánované inovační aktivity. 

"Maximální výše dotace je stanovena na 120 tisíc korun. Avšak firmy, které využijí multioborových služeb, tj. komplexních služeb od výzkumných organizací, na kterých se budou podílet odborníci z různých oborů, například z různých výzkumných organizací nebo různých fakult, kateder či pracovišť, mají možnost požádat o dotaci až do výše 180 tisíc korun,“ doplnil Jiří Boudník, jednatel BIC Plzeň. Program myslí i na start-upy, tedy nové začínající firmy, které chtějí začít spolupráci s výzkumnými organizacemi malými projekty. Minimální výše výdajů za služby je v programu nastavena na 32 tisíc korun.

Služby výzkumných organizací, na které lze získat dotaci, mohou zahrnovat například měření, diagnostiku, testování, zkoušky či výpočty prováděné v souvislosti s projektem vývoje nebo zavádění nového produktu do výroby. Může se jednat také o návrh aplikace nových materiálů, metod, technologických postupů nebo softwaru pro nové produkty či procesy, ale i o návrh designu nových výrobků a o další podobné služby spojené s inovačními aktivitami.

Pro firmy, které mají zájem o dotace, to znamená, že osloví některou z výzkumných organizací v Plzeňské metropolitní oblasti. Proberou s pracovníky univerzit nebo výzkumných ústavů své záměry a domluví se na tom, jaké služby potřebují. Jestliže má výzkumná organizace zájem o spolupráci, potřebné znalosti a kapacity pro požadovanou službu, zpracuje firmě nabídku poskytnutí služby. Firma pak připraví žádost o dotaci, kde popíše, jaké inovační aktivity plánuje a jaké výsledky od výzkumné organizace potřebuje. Tuto žádost spolu s nabídkou výzkumné organizace předloží do BIC Plzeň.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24