Plzeň se začne chystat na Vánoce. Na náměstí se objeví vánoční strom

08.11.2017 13:55

Už po víkendu se v ulicích Plzně začne objevovat vánoční výzdoba. V noci na pondělí se pak na náměstí Republiky vztyčí letošní vánoční strom města. Čtěte podrobnosti!

Příprava na trhy_QAP_foto (2)

Symbolem Vánoc Plzně bude v letošním roce třináctimetrový smrk ztepilý. V současné době je ještě na městském pozemku ve Skvrňanech, na náměstí se bude instalovat už v neděli v pozdních večerních hodinách. Poprvé se rozsvítí o první adventní neděli, tedy 3. prosince.

"Letošní vánoční strom si město nadělí stejně jako v tom loňském, protože roste na našem městském pozemku. Loni byla vánočním stromem stejně vysoká douglaska tisolistá,“ říká primátor města Martin Zrzavecký.

Město má nicméně v záloze ještě jeden strom, to pro případ nejrůznějších komplikací. "Vždy se snažíme vytipovat dva, neboť se strom může při manipulaci zlomit, může ho poškodit vítr či dokonce vichřice nebo se může stát jiná nehoda,“ řekl Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně. Podle něj se taková nehoda již jednou v minulosti stala. Město se také snaží druhy stromů obměňovat, loni vybralo douglasku tisolistou, před třemi lety byla vánočním symbolem Plzně jedle.

Vybrat vhodný strom, který bude vánoční centrum města zdobit několik týdnů, není jednoduchá záležitost. "Strom by měl být optimálně vysoký 13 až 14 metrů. Musí mít také vhodný kuželovitý tvar, aby se na něj dala bez problémů zavěsit světelná výzdoba. Po poražení je také nutné prozkoumat, zda je strom zdravý a není nějak poškozen,“ dodává Richard Havelka.

Na náměstí se strom dopraví kolem 22. hodiny v neděli, jeho instalace zabere okolo hodiny a půl.

Od pondělí se začne v ulicích města objevovat vánoční výzdoba. Vyjde na zhruba milion a půl...

Už po víkendu odstartuje také zdobení ulic. Žádné novinky se ani letos nechystají. Počet ulic a lokalit, které budou vánočně zářit, zůstává stejný jako v loňském roce. Půjde hlavně o ulice okolo náměstí Republiky, dále Klatovskou třídu, sady Pětatřicátníků, Americkou, Smetanovy sady, Pražskou ulici, Chodské náměstí a další.

"Stejně jako v předchozích letech zůstává stejný i rozpočet na vánoční výzdobu, pohybuje se kolem 1,5 milionu korun. Většina světelných prvků je již plně v technologii LED,“ shrnuje Viktor Lang ze Správy veřejného statku města Plzně. Počet vánočních prvků se pohybuje řádově ve stovkách.  

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24