Plzeň si připomněla 70. výročí justiční vraždy Milady Horákové

26.06.2020 19:13

Vzpomínková akce se uskutečnila u památníku před školou ve Slovanské aleji. Plzeň se tak připojila k celonárodní výzvě Zavražděna komunisty.

5
56213

"Milada Horáková byla jedinou ženou, kterou komunistická justice nechala z politických důvodů popravit. Připomínáme si ji právě nejen jako oběť komunistického režimu, ale současně jako osobnost, která hájila masarykovský odkaz demokracie a svobody od svého mladého věku až do konce svého života za každých okolností,“ řekl v úvodu svého proslovu primátor města Martin Baxa.

"Komunisté se za dobu svojí existence dopustili mnoha zločinů. Vražda Milady Horákové a zejména pak způsob jejího provedení patří mezi ty nejodpornější. Nesmíme dopustit, aby se na tyto jejich zločiny zapomnělo. Jsem moc rád, že památník Milady Horákové před 21. základní školou na Slovanské aleji tomu napomáhá a ještě raději, že vznikl z iniciativy školy a jejích žáků,“ uvedl starosta Slovan a senátor Lumír Aschenbrenner.

K uctění památky Milady Horákové  vlaje  na radnici na náměstí Republiky a na slovanské radnici černý prapor a banner s portrétem Milady Horákové doplněný slovy ZAVRAŽDENA KOMUNISTY.

Památník Milady Horákové byl v Plzni odhalen v roce 2015. Vytvořili ho žáci 21. základní školy  v rámci projektu Předškolí. Pomník umístěný před školou tvoří úryvky posledních dopisů Milady Horákové z vězení, které byly její rodině předány až v roce 1990.

Primátor Martin Baxa se zúčastní také neformálního setkání k uctění památky Milady Horákové, které se přesně v den její smrti, v sobotu 27. června 2020, koná ve vstupní hale Krajského úřadu Plzeňského kraje ve Škroupově ulici.

Milada Horáková byla československou političkou, právničkou, bojovnicí za práva žen popravenou za údajné spiknutí a velezradu během politických procesů v 50. letech minulého století. Byla jedinou popravenou ženou v rámci těchto procesů. Díky své neústupnosti během soudního procesu se stala později symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany.

Na den úmrtí Milady Horákové  27. června připadá Den památky obětí komunistického režimu.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24