Plzeň sleduje průjezd aut na červenou. První výsledky jsou alarmující

20.03.2020 9:29

Zařízení, které sleduje průjezd na červenou na křižovatce Karlovarské třídy a Bolevecké ulice, zahájilo ostrý provoz. Během pouhých dvou hodin projely na červenou dvě desítky řidičů!

12

Křižovatka Karlovarské třídy a Bolevecké ulice město vytipovalo na základě požadavků policie a prvního  obvodu. Místo patří k nejrizikovějším v Plzni. Město chce pomocí nového opatření zvýšit bezpečnost na vytížené křižovatce, kde se pohybuje velké množství chodců, včetně dětí.

"Nejde jen o technické řešení, ale hlavně o organizační nastavení systému na Magistrátu města Plzně, neboť agenda zpracovávání přestupků probíhá poměrně složitým organizačním postupem. Doufám, že tento systém pomůže řidičům v Plzni zvýšit ohleduplnost nejenom při jízdě v křižovatce. Velikou odměnou mi bylo několik telefonátů, kdy rodiče z této oblasti poděkovali, že se budou méně bát o přecházející děti,“ uvedl radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

"Nyní budeme sledovat chování řidičů a dopad na dopravu. V případě, že se dopravní situace pozitivně projeví na bezpečnosti chodců, tak jsme připraveni realizovat detekci jízdy na červenou i na dalších křižovatkách v Plzni po dohodě se státní policií,“ doplnil vedoucí Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně Přemysl Švarc a připomněl, že na křižovatce Karlovarské třídy a Bolevecké ulice mnoho řidičů nerespektovalo předepsanou rychlost a projíždělo úsek navíc na červenou.

 

Křižovatku Karlovarská x Bolevecká, která patří mezi nejrizikovější v krajské metropoli, hlídá šest kamer. Monitorují celkovou situaci v oblasti a současně samotná vozidla, jejich poznávací značku a podobu řidiče.

Záznam projde přes městskou policii a dále se ho bude řešit oddělení přestupků plzeňského magistrátu. Při zaplacení výzvy do 15 dnů od doručení byla výše pokuty pro hříšníky stanovena na 1500 korun.

Realizace detekce na červenou trvala od výběru zhotovitele tři měsíce, město pořídilo systém za 600 tisíc korun.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24