Plzeň svojí kampaní opět upozorňuje na problematiku pití alkoholu u nezletilých

01.12.2021 11:45

Město Plzeň opět upozorňuje na problematiku pití alkoholu u nezletilých. Kampaň Respektuj 18!, která odstartovala 1. prosince, mohou Plzeňáci podpořit nošením speciálních respektujících ponožek.

Respektuj 18!_foto respektuj18.cz

Plzeň svojí kampaní Respektuj 18! upozorňuje na problematiku pití alkoholu u nezletilých. Kampaň začíná už 1. prosince.

„Každý dospělý může být vzorem pro mladé lidi ve svém okolí a svým vlastním přístupem k alkoholu může mnohé změnit. Proto Respektuj 18! míří na dospělou populaci, především rodiče dětí a mladistvých, na hostinské a maloobchodní prodejce. Ve společnosti bohužel stále přetrvává vysoká tolerance pití alkoholu u nezletilých, plzeňská kampaň chce napomoci k tomu, aby se toto vnímání změnilo,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

V letošním roce může podpořit cíl projektu každý Plzeňan nošením speciálních respektujících ponožek. Získá je zcela jednoduše, stačí sledovat Facebook a Instagram Plzeň.eu a u originálního Mikuláše si ponožky vyzvednout.

„Mikuláš bude v ulicích v centru Plzně chodit během prvních čtyř prosincových dnů. Ponožky si stačí obléct, vyfotit se a fotku sdílet na sociálních sítích s hashtagem #respektuj18. Takto jednoduše je možné šířit myšlenku projektu dál,“ vysvětlila Andrea Gregorová z Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Na projektu město Plzeň dlouhodobě spolupracuje s Plzeňským Prazdrojem a Centrem protidrogové prevence a terapie.

„Velký přínos má projekt především v tom, že nabízí konkrétní rady a tipy pro rodiče, jak o alkoholu s dětmi diskutovat, a provozovatelům hospod a restaurací, jak zvládat situace spojené s prodejem alkoholu nezletilým. Průzkumy jasně dokazují, že jen 9 % dospělých jedinců zasáhne v případě, že jsou svědkem prodeje alkoholu nezletilým,“ upozornil Martin Zrzavecký, radní města Plzně pro oblast bezpečnosti.

Určitým přesahem letošní kampaně je možnost sdílet příběhy a zkušenosti rodin k tématu alkohol a nezletilí a propojit je s názorem expertů prostřednictvím aktivity „Pojďme o tom mluvit“.

„Naše zkušenosti z festivalových akcí se stánkem Respektuj 18! ukazují, že rodiče vítají možnost poradit se s odborníkem, protože nevědí, jak toto téma řešit a kam se obrátit. Dostupnost informací, prevence a otevřená komunikace v rodině jsou klíčové. Proto jsme přišli s iniciativou Pojďme o tom mluvit. Vytvořili jsme ve spolupráci s partnery speciální podstránku na webu www.respektuj18.cz, kam mohou zájemci anonymně vložit svůj příběh a podělit se o svou zkušenost,“ řekla Pavlína Kalousová, ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje.

Podporu projektu vyjádřily známé a respektované osobnosti. „Jsme velmi rádi, že se nám v letošním roce podařilo do projektu zapojit některé plzeňské influencery, kteří nám pomohou s celou kampaní. Jsou jimi herec, choreograf a moderátor Ondřej Samec, porodní asistentka Michaela Buchta Malotinová nebo manželé Simona a Milan Polákovi. I skrze jejich příspěvky na sociálních sítích chceme oslovit mladistvé a rodiče, aby respektovali věkovou hranici 18 let pro prodej a podávání alkoholu,“ uvedl Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

 

foto: respektuj18.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24