Plzeň udělila Uměleckou cenu kulturním a uměleckým představitelům - FOTO

13.09.2018 19:25

Laueráti si ve středu převzali Uměleckou cenu města Plzně za rok 2017. Umělci si převzali pět ocenění v pěti kategoriích. Nejmladší nositelce ceny je šestnáct let.

UC MP 2018_1
UC MP 2018_1Fotografie UC MP_2Fotografie UC MP_3Fotografie UC MP_4Fotografie UC MP_5

Uměleckou cenu města Plzně 2017 obdrželi Vanda Šabaková, Tomáš Kořínek, Marie Caltová, syn významného umělce a plzeňského rodáka Ladislava Sutnara Radoslav L. Sutnar a manželé Kožíškovi. Ocenění proběhlo 12. září v Měšťanské besedě.

„O tom, že je Plzeň kulturním městem, již dávno nikdo nepochybuje. Odborná porota měla jistě obtížnou práci vybrat z tak bohaté nabídky ty nejlepší adepty na ocenění Umělecká cena města Plzně. Při této příležitosti bych rád poděkoval za spolupráci všem, kteří se léta starají o to, aby se kultuře v Plzni dobře dařilo a stále se rozvíjela,“ uvedl mimo jiné při zahájení slavnostního aktu první náměstek plzeňského primátora Martin Baxa.

Cena je udělovaná od roku 2013 a je poděkováním za významnou uměleckou činnost, která v předešlém roce významně obohatila kulturní dění města Plzně a přispěla k posílení jeho dobrého jména. Nominace zasílá veřejnost, o výběru jednotlivých nominací v uvedených kategoriích rozhoduje odborná porota.

Cenu za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let obdržela šestnáctiletá harfenistka Vanda Šabaková, studentka Konzervatoře Plzeň, která se stala absolutní vítězkou celorepublikové soutěže konzervatoří ve hře na harfu. Ocenění za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let obdržel operní pěvec Tomáš Kořínek, který ztvárnil roli Jakuba Jana Ryby ve světové premiéře stejnojmenné opery. Cenu za celoživotní dílo obdržela dramaturgyně Divadla Josefa Kajetána Tyla Marie Caltová, která v tomto divadle začala pracovat již v roce 1968. Ocenění Společnost přátelská umění a kultuře/Mecenáš(ka) plzeňské kultury patřilo Radoslavu L. Sutnarovi, synu významného umělce Ladislava Sutnara. Radoslav L. Sutnar daroval městu Plzni a Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni řadu děl svého otce. Umožnil tak zřízení stálé expozice světoznámého designéra a malíře v jeho rodném městě. Cenu za významnou kulturní událost roku obdržel Vladimír Kožíšek a Martina Kožíšek Ouřadová za projekt Šumava Františka Malocha. 

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24