QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská nemocnice dostane deset nových plicních ventilátorů

07.10.2020 18:18

Ministr zdravotnictví Roman Prymula uzavřel s členem vedení společnosti PPF Vladimírem Mlynářem memorandum o daru 50 plicních ventilátorů CoroVent. Deset z nich poputuje i do Plzně.

DSC_2667-768x550

Plzeňská nemocnice byla totiž jedna z těch, která o plicní ventilátory požádala. „Vážím si toho, že tolik soukromých subjektů a firem nabídlo českému zdravotnictví podanou ruku právě nyní. V tomto ohledu bych chtěl společnosti PPF velmi poděkovat za její dar 50 ventilátorů, které najdou uplatnění v nemocnicích přímo řízených ministerstvem zdravotnictví,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Jsem rád, že právě slavný český plicní ventilátor, vyvinutý týmem odborníků z ČVUT v rámci platformy COVID19CZ již získal prestižní certifikaci americké FDA a nyní bude sloužit i u nás,“ dodal ministr zdravotnictví.

U podpisu memoranda byl přítomen i profesor Vladimír Černý, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, který je zároveň vedoucím Klinické skupiny COVID při ministerstvu zdravotnictví. „Věřím, že v rámci nouzového stavu bude finalizována certifikace ventilátoru CoroVent i u nás a přístroj bude připraven, pokud by došlo ke kritické situaci a ve zdravotním systému by nebyl dostatek klasických ventilátorů. Je také třeba ocenit tým vědců kolem profesora Karla Roubíka z ČVUT, kteří byli schopni vyvinout ventilátor v rekordním čase,“ doplnil profesor Vladimír Černý.

Foto: oficiální stránky Ministerstva zdravotnictví

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24