QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská vodárna pokračuje v instalaci dálkových vodoměrů. Už jich jsou stovky

15.04.2019 10:58

Plzeňská vodárna pokračuje v instalaci nové technologie, která umožňuje dálkové odečty vody. V současné době už jich jsou po Plzni stovky a další přibývají.

150929_Vodarna

Plzeňská vodárna pokračuje v instalaci nové technologie dálkových odečtů vody. Je to jeden z projektů zaváděných v rámci chytrých řešení Smart City Plzeň.

Dalších 1200 odběrných míst osadí letos VODÁRNA PLZEŇ a.s. novou dálkovou odečtovou technologií vodoměrů. Zatím jich v Plzni funguje na 500 a další přibývají. Jde o malé technické zařízení umístěné přímo na vodoměru. Skládá se ze snímače a vysílače, přes nějž odcházejí informace prostřednictvím IoT sítě do informačního systému VODÁRNY PLZEŇ a.s. Do zákaznického centra vodárny jsou tak hlášeny odečty vodoměru včetně případných alarmových stavů.

Systém dálkových odečtů přináší řadu výhod zákazníkům i vodárně. Zatímco dnes se musí vodoměr fyzicky odečíst, nový systém umožňuje vysílání informací o stavu, průtoku, spotřebě nebo zamrznutí vodoměru, které přijímá zákaznické centrum vodárny. 

"Zatím informacemi z dálkových odečtů disponuje pouze vodárna, ale od příštího roku budou informace přístupné i pro odběratele a to přes zákaznický portál nebo aplikaci v mobilním telefonu,“ uvedl vedoucí zákaznického centra Pavel Pajtl. Velkou výhodou pro odběratele je například upozornění na zvýšený odběr, z nějž lze snadno odhalit únik vody.

Generální ředitel vodárny Ludvík Nesnídal upozorňuje na to, že k problémům může docházet třeba u sofistikovanějších systémů využívání pitné vody u rodinných domů. "Například při dopouštění dešťových jímek a bazénů hrozí v případě poruchy na uzavíracím mechanismu k nekontrolovatelným únikům pitné vody. Bývají odhaleny až při ročním odečtu a následně dochází k velkým finančním plněním v řádu statisíců korun,“ uvedl Ludvík Nesnídal.

Zatím se novou revoluční technologií dálkových odečtů osazují především místa s vysokou spotřebou vody, kde se provádějí měsíční odečty. "V dalších letech bude VODÁRNA PLZEŇ a.s. schopna aplikovat technologii i ostatním odběratelům,“ dodává Pavel Pajtl. Veškeré náklady spojené s nákupem a instalací zařízení hradí vodárna.

 

vodoměr

 

FOTO: ilustrační, Vodárna Plzeň a.s.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24