Plzeňská zoo hlásí chovatelské terno! Odchov mláďat křovináře němého - FOTKY

15.08.2019 13:01

"Bushmaster" nebo-li křovinář němý je nejdelší zmijovitý had. Plzeňská zoo je teprve druhá v Evropě, kde se podařil odchov mláďat. Podívejte se na fotky!

2
2435

Plzeňská zoologická zahrada ve čtvrtek představila další z velkých chovatelských úspěchů. Tentokrát spadá do expozice Království jedu. Podle všeho jako druhá v Evropě odchovala mláďata nejdelšího zmijovatého hada.

"Z celkem 9 květnových vajec se od 6. srpna postupně vylíhlo všech 9 zdravých mláďat, která měří téměř 50 centimetrů. Jde o dosud největší chovatelský úspěch v expozici Království jedu, pro které jde o vlajkový druh," říká mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

"Křovinář němý, zvaný bushmaster je nejdelším zmijovitým hadem, může dorůst délky až 3 a půl metru. Obývá podrost deštného pralesa v Jižní a Střední Americe. Ztrátou biotopů se řadí mezi ohrožené a vzácné druhy. Při chovu v zoo a pro jeho rozmnožení je třeba dodržovat teplotní cyklus, kde by neměla teplota přesáhnout 27 stupňů," dodává mluvčí zoo Martin Vobruba.

V Evropě křovináře němé chová šest institucí. Jako první byli s odchovem úspěšní v dánská zoo Randers Regnskov. Plzeňský odchov by tak podle dostupných informací měl být druhý z evropských institucí. Mláďata jsou zatím umístěna v zákulisí expozice.

FOTO: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24