Plzeňská zoo má nový informační systém vybavený moderními technologiemi

01.12.2021 7:16

Zoo Plzeň rozšířila svůj informační systém. Mimo jiné zde přibyly dva nové informační kiosky i tabule, aplikační platforma na počítání návštěvníků nebo ampliony veřejného rozhlasu.

infokiosky v Zoo_foto K. Misíková

Oblíbená plzeňská zoo je nyní vybavena moderními technologiemi 21. století. Návštěvníci mají nyní přehled o aktuálních novinkách, třeba o přírůstcích v zoo, nebo o stavu ovzduší či o tom, za jak dlouho se bude zoo zavírat.

Radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola upřesnil, že nově jsou v zahradě instalovány dva interaktivní kiosky. Jeden je na nádvoří za hlavním vchodem, druhý u vstupu od sídliště Vinice.

„Projekt dále zahrnuje dvě informační tabule, které jsou umístěny na zdech u těchto vstupů, aplikační platformu na počítání návštěvníků, environmentální stanici a nově byl v zoo také vybudován varovný informační systém, který umožňuje okamžitě informovat návštěvníky zahrady prostřednictvím amplionů, jež jsou umístěny po celém areálu tak, aby byla ozvučena oblast celé zoologické a botanické zahrady,“ uvedl radní Vlastimil Gola.

Vysvětlil, že interaktivní kiosky poskytnou návštěvníkům řadu praktických informací i zajímavostí, které si návštěvníci mohou sami vyhledat. Na informačních tabulích pak jsou zveřejněny mimo jiné informace o počtu lidí uvnitř zahrady. Počet návštěvníků je neustále aktualizován díky IoT čidlům, která jsou umístěna u východů. Nástěnné informační tabule dále ukazují aktuální ceník či odpočítávání toho, kolik času zbývá do zavření areálu.

„Budou na nich zobrazena také data z nové environmentální stanice. Toto zařízení je sestaveno z 10 nezávislých senzorů, které měří kvalitu vzduchu, teplotu, vlhkost, tlak, světlo i prachové částice,“ vyjmenoval Vlastimil Gola.

Ředitel Zoologické a botanické zahrady města Plzně Jiří Trávníček informoval, že v interaktivních stáncích si budou moci návštěvníci například vyhledat mapu zahrady, informace o jednotlivých expozicích i o zvířatech včetně aktuálních novinek týkajících se například nových přírůstků.

Realizace rozšíření informačního systému v plzeňské zoo stála 1,5 milionu korun.

 

foto: K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24