QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská zoo se raduje z nových přírůstků. Lemuří rodina se rozrostla o šest mláďat

06.05.2021 11:30

Aktuálně se plzeňská zoo může pochlubit šestni novými členy lemuří rodinky. Kvůli doposud uzavřeným vnitřním expozicím ale nejsou pro návštěvníky zatím k vidění.

lemur-vari-belopasy-varecia-variegata-29-4-2021-km-upr (11)
lemur-vari-belopasy-varecia-variegata-29-4-2021-km-upr (11)lemur-vari-belopasy-varecia-variegata-29-4-2021-km-upr (4)

Momentálně šest mláďat u čtyř druhů lemurů můžeme napočítat v pavilonu Madagaskar plzeňské zoo. 

Nejstarší jsou dvojčata vari bělopásého neboli pásového. U tohoto druhu lemura jde v Plzni o opakovaný odchov.  Po tuzemském prvoodchovu z roku 2014 následovala dvojčata 1. května 2015. Podle chovatelek jde nyní zřejmě o pár, mláďata přišla na svět 24. března 2021. Další dvojčata jsou naopak z 23. dubna – jde o lemury tmavé. Díky pohlavní dvojtvárnosti jsou zde samec a samice lépe k poznání – je to určitě pár. Tento druh se v Plzni množí pravidelně, poslední dobou se rodili hlavně samci.  

Ve středu 28. dubna přišla dvojnásobná radost, narodil se lemur hnědý a běločelý. Oba druhy mají expozice umístěné v pavilonu proti sobě. Lemur hnědý byl v polovině 80. let prvním historickým druhem lemura v Plzni a na dlouho také jediným. Nejnovější mládě je třetí v pořadí, množit se začal až v posledních letech. U lemura běločelého jde o premiéru, mládě přišlo na svět až po nedávné výměně samice.  Z celé plzeňské kolekce čítající 11 forem lemurů se tak dosud nerozmnožil už jen lemur rudočelý.

 

Foto: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24