Plzeňské hokejové legendy míří do reprezentace

05.05.2020 18:42

Martin Straka a Jaroslav Špaček se stanou asistenty trenéra národního mužstva Filipa Pešána. Domluvili se na dvouleté smlouvě.

4

Dvouletá smlouva, na níž se Martin Straka a Jaroslav Špaček s vedením Českého hokeje domluvili, zahrnuje mimo jiné mistrovství světa 2021 v Minsku a Rize, zimní olympiádu 2022 v Pekingu nebo mistrovství světa 2022 v Helsinkách a Tampere.

"Jsem přesvědčen, že se podařilo sestavit silné vedení, které se může opřít o trenérské úspěchy, vynikající hráčskou minulost a všeobecný respekt,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král. "Jeho členy spojuje podobný přístup k hokeji, podobná týmová filozofie i výsledky, kterých dosahují při práci s mladými hráči. Velmi si vážím také toho, že ve vedení reprezentace jsou významně zastoupeni příslušníci zlaté generace, což je pro náš hokej výborná zpráva a příslib pro budoucnost.“

"Jsem velmi rád, že kolegové na moji nabídku kývli,“ doplnil šéftrenér Českého hokeje Filip Pešán. "Jde o hokejové osobnosti, které mají za sebou úspěchy jak na ledě, tak na střídačce nebo v managementu. Nepochybuji přitom, že naše spolupráce bude fungovat, protože máme velmi podobný pohled na hokej.“

V čele národního mužstva vystřídá Filip Pešán Miloše Říhu, kterému na konci května vyprší dvouletá smlouva.  

"Je škoda, že svoje působení nemohl završit při mistrovství světa, na které jsme se těšili a odjížděli bychom na něj s velkými ambicemi,“ prohlásil Tomáš Král. "Spolu s kolegy odvedl u národního mužstva výbornou práci, za kterou bych mu chtěl vzhledem k okolnostem zatím alespoň touto cestou poděkovat.“    

"Naším úkolem bude Filipovi poskytovat ´support´, takže podporu a pomoc, aby to fungovalo. Těším se na spolupráci s ním. Je to úspěšný trenér a my doufáme, že budeme úspěšní i v národním týmu. Jarda má v tomhle ohledu více zkušeností, já jsem nováček. Chtěl bych týmu předávat dobrou náladu a ukázat klukům ofenzivní věci. Myslím, že bude ta moje úloha. Všechno rozhoduje ale Filip a ten nám rozdělí role. Určitě si k tomu ještě sedneme a od toho se to pak bude odvíjet,“ sdělil Martin Straka.

"Mojí podmínkou bylo, abychom do toho šli oba s Martinem. Je to pro mě důležité, že můžeme komunikovat přímo v klubu. Podle mě je také správně, že smlouva se podepsala na dvě sezóny. Dlouhé kontrakty nemají za mě smysl, protože takhle se lépe vyhodnotí, jestli to má nebo nemá cenu. Pro Martina to bude úplně něco nového, jiného než v klubu. Musíme si udělat přehled o hráčích a promluvit si s Filipem, rovněž kontaktovat předchozí trenéry, abychom navázali na jejich práci, kterou odváděli správně. Byl vidět posun a na ten chceme navázat. Takže určitě zavolám Karlu Mlejnkovi a pobavíme se o becích,“ dodal Jaroslav Špaček.

Filip Pešán (1978) se stal v květnu 2019 šéftrenérem Českého hokeje. S Bílými Tygry Liberec získal v roce 2016 mistrovský titul a v letech 2016, 2017 a 2019 prvenství v základní části Tipsport extraligy, v minulosti byl i trenérem reprezentačních výběrů U19 a U20. Olympijský vítěz a mistr světa Martin Straka (1972) bude u národního mužstva působit poprvé. Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa Jaroslav Špaček (1974) pomáhal na reprezentační střídačce Vladimíru Růžičkovi, Vladimíru Vůjtkovi a Josefu Jandačovi. V realizačním týmu pokračuje dlouholetý hráč NHL, medailista z olympijských her a mistrovství světa Petr Nedvěd (1971), generální manažer reprezentace od roku 2018.

FOTO: hcplzen.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24