Plzeňské náměstí zdobí lavička se Spejblem a Hurvínkem – FOTKY

07.07.2020 19:59

Výročí 100 let od vzniku loutky Spejbla připomínají na náměstí Republiky od úterý 7. července bronzové sochy Spejbla a Hurvínka. Vytvořila je česko-kanadská sochařka Lea Vivot.

11
11101412345678219111213151617181920

Vznik uměleckého díla inicioval Nadační fond Plzeň sobě. Na náměstí Republiky je kromě autorky pokřtili i filmař Steve Lichtag, jazzový kytarista Rudy Linka a Běla Gran Jensen, zakladatelka hnutí Stonožka na pomoc dětem. Slavnostního odhalení lavičky se zúčastnili i zástupci subjektů, které nadační fond podporuje, mimo jiné útulku pro opuštěná zvířata na Borských polích a dětského domova Domino.

Spejbl a Hurvínek na plzeňském náměstí mají pohyblivé hlavy a Hurvínkovi se také protáčejí oči. Děti, které si k nim sednou na lavičku, tak mohou s loutkami pohybovat.

"Ve světě je známo mnoho humoristických dvojic, ale Spejbl a Hurvínek se vymykají. Za prvé je to unikátní vztah mezi otcem a synem, za druhé jsou ze dřeva a nestárnou a jejich hlavním posláním vždy byl dětský smích. Mistr Josef Skupa zřejmě při jejich tvorbě netušil, jak slavné loutky vytváří. Mnoho se za sto let změnilo, děly se i strašné činy, ale tyto dvě loutky vše přežily. Mohu jen skromně doufat, že i naši dva bronzoví přátelé přežijí i nadále. Přítomnost je složitá, ale pevně věřím, že Spejbl a Hurvínek to svým humorem vše vyřeší,“ řekla během slavnostního odhalení svého díla Lea Vivot.

Myšlenka vytvořit sochy Spejbla a Hurvínka vznikla před dvěma lety, kdy umělkyně vystavovala v Plzni svá díla a jako dárek dostala právě dřevěné loutky Spejbla a Hurvínka.

V Plzni jsou sochy Spejbla a Hurvínka ještě v sadovém okruhu, kam byly umístěny v roce 2002.

FOTO: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24