QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňské pivo začnou vozit nové špičkově vybavené vozy

25.01.2020 14:00

Plzeňský pivovar obměňuje flotilu nákladních vozů na přepravu zlatého moku. Nově začne používat 20 speciálních tandemových aut vybavených špičkovými technologiemi.

2

Nová flotila nahradí staré tandemové soupravy, kterým už končí životnost.

"Takzvané long trucky mají větší úložný prostor a naloží se tak do nich více piv než do klasických kamionů, což zlepšuje ekonomiku jejich provozu a zároveň to má i pozitivní dopady na životní prostředí. Nižší jsou díky novým motorům i vyprodukované emise. Jejich celková roční úspora u 20 nových souprav představuje 414 701 Kg CO2. To odpovídá provozu jedné nové tandemové soupravy, která by jezdila 34 měsíců a celkově by najela 497 000 kilometrů,“ informuje pivovar.

Nákladní vozy nabízejí celou řadu novinek. Vůz nemá klasická zpětná zrcátka, ale je vybaven speciální technologií MirrorCam, umožňuje poloautomatickou jízdu a má špičkové bezpečnostní systémy. Nejnovější tempomat má výrazné předvídací schopnosti a ulehčuje tak cestování na dlouhé vzdálenosti. Automobily jsou také bezpečnější a mají vylepšené jízdní vlastnosti. Vybavení kamiónů bylo konzultované s řidiči tak, aby byla zajištěná vysoká úroveň bezpečnosti a ergonomie.

Každý long truck je dlouhý přes 20 metrů a uveze 38 distribučních palet (oproti 33 paletám na klasických návěsech), což znamená přes 30 tisíc lahvových piv. 

Přepravu pro Prazdroj zajišťují specializované přepravní společnosti, samotné long trucky jsou v majetku leasingové společnosti. Kromě nákladních automobilů pivovar využívá i železniční nákladní dopravu. Na trase Plzeň – Nošovice od loňského roku rozváží vlakem nejen pivo, ale i obaly, čímž dokázal odstranit 416 kamionů z českých silnic a dálnic ročně.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24