Plzeňské školky budou hospodařit s dešťovou vodou

13.12.2018 20:03

Do podzimní grantové výzvy "Ani kapka nazmar se přihlásily čtyři školky z Plzně. Výzva podporuje hospodaření s dešťovou vodou na pozemku školky.

výstava Ani kapka nazmar
výstava Ani kapka nazmar31.MŠ_sud+zalévání

Nadační fond Zelený poklad, jehož zřizovatelem je město Plzeň, podpořil v nejnovější grantové výzvě "Ani kapka nazmar" čtyři projekty ve výši 727 154 Kč. Zapojily se především školky, a to 23. MŠ ze Slovan, 57. MŠ z Doubravky, 90. MŠ z Lochotína a Soukromá mateřská škola z Božkova.

U vchodu do 23. mateřské školy vznikne dešťová zahrada. Bude se jednat již o druhou dešťovou zahrádku, kterou podpořil Nadační fond Zelený poklad u mateřské školy v Plzni. „Jedná se o terénní prohlubeň, kam stéká a je zadržována voda z okolí. V prohlubni musí být vysázené místně vhodné vlhkomilné rostliny, jejichž kořenový systém pomáhá zadržovat vodu a navíc i dešťovou vodu filtruje. Zadržení a následný výpar dešťové vody přispívá ke zvýšení retenční schopnosti krajiny, zlepšení mikroklimatu a také ke snížení rizika povodní. Dešťové zahrady u nás moc známé nejsou, ale ve světě jsou stále populárnější. U 23. MŠ vysadí ještě navíc ovocný sad a dotaci získala mateřská škola v požadované výši 200 000 Kč,“ vysvětluje hydrobiolog a člen správní rady NF Zelený poklad RNDr. Jindřich Duras PhD.

V 57. MŠ začnou chytat dešťovou vodu do sudů a podzemní nádrže. Ten samý záměr mají v Soukromé mateřské škole v Božkově. Zde navíc plánují, že voda bude kontrolovaně upouštěna do kaskádovitě spádovaných vzdělávacích prvků a následně se bude hromadit v jezírku, kde bude její poměrná část využita k zalévání zahrady. V současné době jsou obě zahrady zalévány vodou z vodovodního řadu, což se díky podpořeným projektům změní.

V 90. MŠ plánují na jedné části školkového pavilónu vybudovat extenzívní zelenou střechu. Správní rada podpořila 1. etapu vybudování zelené střechy ve výši 188 000 Kč. „Jsme velmi rádi, že o grantovou uzávěrku Ani kapka nazmar je zájem a doufáme, že k propagaci uzávěrky mezi další zájemce z řad plzeňských škol a školek, ale i potenciálních dárců přispěje i venkovní výstava, která je do konce roku k vidění před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje,“ říká k tomu předsedkyně správní rady Nadačního fondu Zelený poklad Ing. Lucie Davídková.

Na výstavě jsou představeny jednotlivé možnosti, jak mohou školy a školky hospodařit s dešťovými vodami. Výstava vznikla díky přispění celkem 15 firem a institucí včetně zřizovatele fondu Statutárního města Plzně. Další uzávěrka grantového programu Ani kapka nazmar je plánována na duben 2019.

FOTO: Nadační fond Zelený poklad

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24