QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj mají dnes zasáhnout velmi silné bouřky!

14.06.2020 10:21     14.06.2020 12:59

Vysoký stupeň nebezpečí platí nejen v Plzeňském kraji, nově už jen ale na některých místech. Výstrahu vydal Český meteorologický ústav. Kromě bouřek mohou přijít i lokální přívalové deště.

nebe nad Plzní_QAP foto (1)
chmu

Výstraha přes silnými bouřkami platí v celé ČR. Vysoký stupeň nebezpečí platí až do nedělní 22. hodiny v části Plzeňského kraje (Kralovice, Nýřany, Plzeň, Rokycany, Stříbro, Tachov), na ostatních místech v kraji ČHMÚ snížil stupeň nebezpečí na nízký. Pro některá místa platí i výstraha na povodňovou bdělost. V Plzeňském kraji jde v případě povodní o nízký stupeň nebezpečí. Vyšší pravděpodobnost prudkých vzestupů vodních toků je i na Šumavě.

"Očekává se výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 60 mm a kroupami. V opakovaných bouřkách může napršet v součtu i kolem 80 mm," informují meteorologové.

Podle ČHMÚ může přijít lokálně i přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod.

Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Meteorologové doporučují zajistit si majetek, zabezpečit, okna, skleníky, nevstupovat do proudící vody a zatopených míst.

Už během soboty měli hasiči v České republice kvůli bouřkám napilno. Silné bouřky ale byly hlavně mimo území západních Čech. "Celkem vyjeli hasiči od 12:00 hodin do půlnoci k 600 událostem. Po půlnoci se již situace uklidnila. Nejvíc zásahů jsme zaznamenali v kraji Zlínském, Jihomoravském, Pardubickém, Středočeském a v hlavním městě," uvedla Nicole Studená, mluvčí HZSČR.

 

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24