Plzeňský kraj podpoří filmaře. Štáb režiséra Vorla opět míří na Rabštejn

19.03.2019 19:21

Radní Plzeňského kraje chtějí podpořit vznik dokumentárního filmu „Mucha“. Několik set tisíc korun by měl získat také nový snímek režiséra Tomáše Vorla Cesta domů.

Zamek_Zbiroh

V našem regionu se připravuje natáčení dvou nových filmů. Uvidíme v nich zámek Zbiroh na Rokycansku i okolí Rabštejna nad Střelou na severním Plzeňsku. Radní Plzeňského kraje teď rozhodli, že oba snímky podpoří částkou 400 tisíc korun.

Dokuentární film “Mucha“ vypráví o jednom z našich nejslavnějších umělců. Příběh Alfonse Muchy bude vyprávět jeho syn Jiří, který zpracovává otcovy paměti.  Snímek dále sděluje fakta a události, které nemůže Jiří ve své době ještě znát a obsáhnout.

"Realizace tohoto záměru je možná díky spolupráci s Nadací Alfonse Muchy a filmovými archivy po celém světě. Odborné zázemí filmu tvoří přední světoví odborníci na Muchovu tvorbu. Část natáčení se bude odehrávat na zámku Zbiroh. Film vyzdvihne důležitost Muchova dvacetiletého pobytu v prostředí zámku, díky němuž mohl vytvořit své životní dílo, Slovanskou epopej,“ uvádí mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

Druhým podpořeným snímkem je Cesta domů režiséra Tomáše Vorla. Film navazuje na úspěšné snímky Cesta z města a Cesta do lesa. "Jedná se tak o završení volné trilogie. Film se opět vrací na český venkov, konkrétně do okolí Rabštejna nad Střelou a ukazuje příběhy obyčejných a zároveň trochu neobyčejných lidí, kteří stále žijí v souladu s přírodou a neopouští venkov,“ dodává Alena Marešová s tím, že navrhované dotace budou ještě schvalovat zastupitelé.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24